hirdetés

A bírósági szervezetnek fontos, hogy a verbális agressziónak gátat szabjunk és a fizikai erőszakot megelőzzük – jelentette ki a szerdai kiskunhalasi ügyészséget ért támadásra reagálva az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön, a Veszprémi Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Handó Tünde-MTI

A bírósági szervezetnek fontos, hogy a verbális agressziónak gátat szabjunk és a fizikai erőszakot megelőzzük – jelentette ki a kiskunhalasi ügyészséget és bíróságot ért szerdai támadásra is reagálva Handó Tünde.

Kifejtette: a verbális agresszióba tartozik az is, ha a bírósági ítéleteket úgy értékelik, véleményezik, amely túlmegy egy felelős közszereplőtől elvárható mértéktartáson. Nagyon komoly a felelőssége a közszereplőknek, a közíróknak és az újságíróknak – tette hozzá.
Megjegyezte, ez a fajta agresszió vagy elégedetlenség időnként fizikai agresszióba is átcsaphat, ennek voltak tanúi szerdán. Az OBH elnöke úgy fogalmazott: egy hőstettnek köszönhető, hogy nem történt komolyabb tragédia a kiskunhalasi bíróságon, ahol tizenöt lövést tudott leadni a támadó.

Handó Tünde elmondta, a biztonság érdekében jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, 2011-től kezdve 52-ről 156-ra emelkedett az elektronikus kapuk száma, amelyekkel a fémkeresőkhöz hasonlóan az ország minden bírósága el van látva. Csomagvizsgáló röntgenből 99 működik, ez 64 százalékos felszereltséget jelent. A bíróságokat védő személyzet számára most is folyik egy több száz főt érintő képzés, tavaly pedig Debrecenben a Terrorelhárítási Központtal gyakoroltak egy túszejtési helyzetet. Ezt az idén országosan is meg kívánják szervezni – mondta az OBH elnöke.

Közölte, a Veszprémi Törvényszéken tavaly 2014-hez képest több belépőt – 27605 személyt és 9605 csomagot – vizsgáltak át, és a belépéskor összesen 62 lőfegyvert, illetve 1166 szúróeszközt koboztak el. Arról is beszélt, a bombariadók száma a komoly büntetések kiszabása miatt országosan csökkent.

Az OBH elnöke utalt rá, Mátyás király már 1486-ban két törvénycikket is alkotott a bírákat és ítélőmestereket érintő becsületsértésekről, valamint a törvényszékek fizikai biztonságáról. Ezen törvények tanulságosak, olyanok, amiket akár ma is elrendelhetnének a jogszabályokban, vagy kifüggeszthetnének márványtáblákra – fogalmazott.

A Veszprémi Törvényszék elnöke eredményeikről szólva elmondta, 2015-ben 40 330 ügy érkezett a megye bíróságaira, ezzel szemben 41 132 ügyet fejeztek be, aminek köszönhetően a megye ügyhátraléka 8,5 százalékkal csökkent. Némethné Szent-Gály Edit hozzátette, a két éven túli ügyek mérséklésében 12,62 százalékos csökkenést értek el, ami meghaladja az országos átlagot.

A helyi bíróságokon polgári ügyszakban e téren 104-ről 79-re, büntető ügyszakban 73-ról 65-re csökkent a két éven túli ügyek száma, szabálysértési ügyszakban pedig nem volt ennyire elhúzódó ügy. A törvényszéken elsőfokú ítélkezésben büntetőügyek esetében 7-ről 3-ra, polgári ügyszakban 31-ről 21-re, gazdasági ügyszakban 15-ről 5-re csökkent az elhúzódó perek száma.

A helyi bíróságokon büntetőügyekben az ügydöntő határozatok 75,3 százaléka, polgári-gazdasági ügyekben 90,9 százaléka emelkedett első fokon jogerőre, a 2014-es év 295 törvényszéki felülbírálatával szemben 2015-ben 307 polgári-gazdasági ügy nyert másodfokon elbírálást a Veszprémi Törvényszéken. Hozzátette, az elmúlt évi 29-ről 19-re csökkent a hatályon kívül helyezések száma és héttel nőtt a helybenhagyások száma.

A Veszprémi Törvényszéken első fokon a civilisztikai ügyekben hozott határozatok 83,7 százaléka, büntetőügyekben 23,8 százaléka emelkedett jogerőre.

(Fotó: MTI)