hirdetés

Futhatnak a pénzük után
2014-07-04 21:56

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet gyakorlatilag bedőlt, a bent ragadt pénzek tulajdonosait 30 millió forintig kártalanítják. A kisbefektetők nincsenek veszélyben. A pénzintézetnél történtek miatt feltehetőleg nyomozás is fog indulni.

takarékszövetkezet

A betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete kizárta az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet. Ezért a törvényi előírásoknak megfelelően az MNB visszavonta az orgoványi takarék engedélyét. A TakarékBank vizsgálata alapján ugyanis kiderült, hogy saját tőkéje már mínuszban van, nem elegendő kötelezettségei teljesítésére, miközben adósainak 28 százaléka már 90 napnál is többet késik a törlesztéssel.

A jegybank 2014. július 4-étől felügyeleti biztosokat rendelt ki, illetve betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el. Az MNB egyúttal megtiltotta a takarékszövetkezetnek, hogy újabb kockázatvállalással járó ügyleteket kössön, vagy a hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidőket meghosszabbítsa.

A takarékszövetkezetben még meglévő pénzt a betétállomány átruházásával a TakarékBank veszi át, illetve igény esetén kifizeti a betéteseknek a szövetkezeti integrációs törvény alapján. Az ezen felüli betétösszegeknél az Országos Betétbiztosítási Alap a jogszabályok adta határidőn belül akár 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a betéteseket.

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnek mintegy 28 ezer betétese van, működési területe Bács-Kiskun megye egy régiója, vagyis piaci részesedése nagyon csekély. Az MNB ezért hangsúlyozza, hogy a takarékszövetkezeti ágazat egésze stabil.

Januárban a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet engedélyét vonták vissza, és felszámolás alatt áll a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet is.