hirdetés

A Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozó NHB Bank úgy nyerte meg a bedőlt Buda-Cash ügyfélvagyonának átadására kiírt pályázatot, hogy nem is felel meg az egyik alapvető pályázati feltételnek, az országos fiókhálózati követelménynek – mutat rá a Hvg.hu. Van azonban más probléma is, hisz a felszámolói pályázatban felsorolt, kiadható értékpapír-állomány listája jóval bővebb, mint amit a jegybank felszámoló cége, a PFSN korábban kommunikált. Úgy tűnik azonban, hogy utóbbi ellentmondást gyorsan orvosolja a PFSN, ugyanis ma kiadtak egy közleményt, amelyben elismerik a megbízott szakértők súlyos hibáját a vagyonfelmérés eredménye kapcsán.

Matolcsy György

 

A Hvg.hu megnézte a Buda-Cash felszámolója, az MNB 100 százalékos tulajdonában lévő Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN Kft.) által kiírt pályázat nyilvános ajánlattételi felhívását, amelyben az a feltétel is benne volt, hogy a pályázónak országos lefedettséget biztosító hálózattal kell rendelkeznie, az állományátruházással érintett ügyfelek jelentős számára és az országon belüli eltérő földrajzi elhelyezkedésére tekintettel.

Ehhez képest Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozó NHB Banknak egyetlen budapesti fiókja van, a bank honlapján is ez szerepel, és ezt közölték telefonos érdeklődésükre is, amikor (hiába) keresték a vidéki hálózatot.

Éppen emiatt Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének, a TEBÉSZ-nek az elnöke azt állítja a lapnak, hogy az NHP nem is indulhatott volna a bedőlt Buda-Cash ügyfélvagyonára kiírt pályázaton, noha egyedüli indulóként szinte biztos befutóként vett részt a versenyben. Ehhez képest a pályázatot bonyolító PSFN február 26-i közleményében tudatta: az NHB ajánlata érvényes, továbbá minden tekintetben megfelel a jogszabályi és a nyilvános pályázati kiírásban foglalt feltételeknek.

Az NHB pedig bejelentette, hogy felkészült a Buda-Cash-ügyfelek eszközállományának fogadására, és az ügyfelek tranzakcióinak kezelésére, és a bank rácsodálkozott arra, hogy egyetlen más piaci szereplő sem indult a pályázaton. A bank PR-kommunikációs tanácsadója korábban kiadott közleményükre emlékeztette a lapot, miszerint a cég a saját képviseletei és bankfiókjai mellett közvetítők révén is országos elérést biztosít majd az ügyfeleknek.

A TEBÉSZ azt sem érti és erősen aggályosnak tartja, hogy a felszámolói pályázatban felsorolt, kiadható értékpapír-állomány listája jóval bővebb, mint amit a PFSN kommunikált.

Nagyon nem mindegy, hogy a felszámoló egészen pontosan milyen vagyont fog átadni. Márpedig a két lista között jelentős eltérések vannak, a pályázati kiírásban sokkal több értékpapír szerepel. Így adódik a kérdés: a többivel vajon mi a helyzet – tette fel a kérdést a kisbefektetői érdekvédelmi szervezet elnöke.

Azóta kiadott egy közleményt a PSFN, amelyben elismerik, hogy az ügyfélvagyon -vizsgálat külső szakértői jelentése téves megállapításokat tartalmazott, ezért azt újra elvégeztetik, amelynek eredménye már március 11-re meglesz.

A Buda-Cash ügyfélvagyon-átadási procedúrához még szükséges a Matolcsy György vezette jegybank jóváhagyása, így kérdés, hogy rábólint-e az NHP győzelmére, noha az egyik pályázati feltételnek nem felelt meg a kereskedelmi bank.