hirdetés

Ajjaj. Tovább gyűrűzik a TV2-botrány, úgy tűnik. Szabályellenes tevékenység gyanúját jelentette be a Szabad Piac Alapítvány az Eximbank úgynevezett etikai forródrótján az Andy Vajnának adott 6,72 milliárd forintos hitel miatt.

habony-vajna-havasi

Azt írja az alapítvány, hogy „Szerencsére megtaláltuk honlapjukon azt az oldalt, amely arról tájékoztat: mivel az Eximbank számára kulcsfontosságú a felelős és etikus működés, ezért arra ösztönzi a munkavállalóit, partnereit és mindenki mást, akivel üzleti kapcsolatban áll, hogy jelentsék be az esetleges szabálytalan viselkedéssel, potenciális érdekellentétekkel (…) kapcsolatos aggályaikat”.

Ennek szellemében jelentik be, hogy Szijjártó Péter, az Eximbankot felügyelő Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetőjeként korábban egyértelműen közölte, hogy a pénzintézmény „semmilyen médiavásárlást nem finanszírozott közpénzhez köthetően”, tehát akkor itt valaki hazudik, amikor november 27-én „versenyképességet javító belföldi befektetési hitelként” nyújtották ezt a gigantikus összeget.

„Ezúton tehát szeretnénk hivatalosan is arra kérni Önt, vezérigazgató úr, hogy vállalatának deklarált céljaival, missziójával és etikai követelményeivel összhangban sürgősen állítsa le Andy Vajna cégének a mi pénzünkből történő kistafírozását. Az ügylet tisztességtelen és etikátlan” – fogalmaz közleményében a Szabad Piac Alapítvány.

A biztosítékot az verte ki, hogy az Eximbankot felügyelő miniszter Szijjártó Péter korábban azt mondta, hogy nem tud olyan hitelről, ami közpénz lenne, és amelyet bármiféle médiavásárlásra igényelték. A külgazdasági minisztert a bank vezetői arról tájékoztatták, hogy ilyen hitel nincs. Illetve van, de az nem közpénzből van.

Nos, hogy egy állami bank, ha nem közpénzből működik, akkor nem igazán tudjuk, miből. Mindenesetre nem volt szerencsés az amúgy is igen kétséges TV2 megvásárlásához hitelt adni, mert lehet, hogy a csatorna nem is Andy Vajnáé lesz, hisz a független Cégbíróság még nem döntött az ügyben.