hirdetés

Több ügy is érkezett a rendőrségtől a Híd a munka világába elnevezésű programmal kapcsolatban, az adóhatóság ezeket egyesítve nyomoz – közölte Sárközi Alexandra alezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi szóvivője. A fideszes Farkas Flórián vezetésével gründolt foglalkoztatási program az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajlik azonban egyre nagyobb a baj és a furcsaság. 

farks fólri

Az LMP-s Hadházy Ákos feljelentése nyomán – a Fővárosi Főügyészség elrendelte a nyomozást, amit az adóhatóság folytat le. Nem sokkal később a RomNet és mi is az Esti Újság is hírül adta, hogy a költségvetési csalás gyanúja miatt zajló nyomozás részeként a NAV emberei iratokat foglaltak le az ORÖ Dohány utcai székházában. Most csütörtökön már házkutatásokról lehetett tudni.

A NAV bűnügyi szóvivője szerint a pénzügyi nyomozók házkutatásokat, lefoglalásokat hajtanak végre, tanúkihallgatások történnek. A nyomozás érdekeire hivatkozva Sárközi nem mondta el, hol – illetve kinél – tartottak házkutatásokat.
Kiderült viszont, hogy tulajdonképpen három ügyről beszélünk.

A nyomozás elrendelése óta további két ügy érkezett a rendőrségtől a Híd a munka világába projekttel kapcsolatban. Ezeket az ügyeket a folyamatban lévő nyomozáshoz egyesítették nyomozóink – közölte Sárközi.

A korrupciógyanúsnak tartott tíz- és százmilliós tételek miatt az ORÖ ellenzéki képviselői is feljelentéseket tettek. Egyikük pár hete azt nyilatkozta lapunknak: információi szerint hat esetben várható nyomozás indítása.
És ebben még nincs benne az a friss feljelentés, amit az ellenzéki roma politikusokból alakul alternatív vizsgálóbizottság több mint kétmilliárd forint felhasználását tartja jogsértőnek. Szokásos sajtótájékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, ha az érintettek loptak és csaltak, akkor jogi, ha hazudtak, akkor politikai felelősséget kell viselniük.
A miniszter a „kevésbé kellemes témák” között magától hozta szóba az ügyet. Aztán megkérdezték tőle, a kormány mikor engedi el Farkas Flórián kezét. Lázár megfordította a kérdést. Nem elengedjük a kezét, hanem az az elvárás, hogy ne kelljen fogni a kezét – mondta. Hozzátette, Farkasnak a tisztességét magának kell bizonyítania, magát kell megvédenie. Ha nem lesz rá képes, akkor a törvények fognak érvényesülni.