hirdetés

MInden héten van valami a Zsolnay körül. Az indulatok, az áskálódások folynak továbbra is. A Zsolnay név használatára vonatkozó megállapodást köt Pécs a Zsolnay család három tagjával, az erről szóló dokumentum aláírására a város közgyűlése hatalmazta fel a polgármestert. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vitatja a megállapodás egyes kitételeinek jogszerűségét.
zsolnay_pillangoAz elfogadott előterjesztés szerint Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia, Mattyasovszky-Zsolnay-Brückler László és Mattyasovszky-Zsolnay Viktor a Zsolnay-hagyomány megőrzése, értékmentése érdekében hozzájárulását adja a név és a nizzai osztályozás szerinti, több osztályba tartozó árukra és szolgáltatásokra is kiterjedő Zsolnay európai uniós védjegy használatához a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-nek és a Zsolnay-negyednek a korábban szervezett rendezvényeihez.
A város vállalja, hogy ezentúl a nevet más kulturális, turisztikai, vendéglátóipari vagy egyéb üzleti célra a családtagok előzetes megkeresése és hozzájárulása nélkül nem használja.

Pécs a Zsolnay márkanév presztízsének megőrzéséért minden évben költségvetési forrásainak függvényében érdemi támogatást nyújt a Zsolnay-örökség ápolására, védelmére, a Zsolnay-hagyományok őrzésére 1989-ben létrehozott Zsolnay Alapítványnak. Az önkormányzat jövőre egymillió forinttal járul hozzá a szervezet működéséhez.

A város védetté nyilvánítja a porcelángyár alapítójának, Zsolnay Vilmos leszármazóinak védelem alá még nem eső sírhelyeit, szükség esetén átvállalja a díszsírhelyek gondozását.

A Zsolnay Mauzóleumnál egy nagyobb tábla állít majd emléket a Zsolnay családnak, az építményben pótolják az elmaradt sírtáblafeliratokat, s az önkormányzat mindet megtesz, hogy pótolja a sírkamra mennyezetének eredeti kerámiaborítását.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. közleményében jogsértőnek nevezte a megállapodást. A cég azt írta: a Zsolnay örökösök nem rendelkeznek olyan joggal, illetve jogokkal, amely alapot biztosítana a dokumentum aláírásához.

A vállalat szerint a Legfelsőbb Bíróság korábban kimondta: a Zsolnay név egy kereskedelmi márka, ami elveszítette a családra utaló jellegét. A név árujelzővé vált, amit a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. – illetve annak jogelődje – jogosult használni. Hozzátették, a Zsolnay, az eozin és a pirogránit név védjegyoltalom alatt áll, jogosultja a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. A Zsolnay egy márkanév, amelyet márkanévként csak a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. használhat.

A cég szerint a város és a Zsolnay családtagok megállapodása egy törlés alatt álló európai uniós védjegyre vonatkozik. Hangsúlyozták, hogy a megállapodás sérti a társaság jogait. A cég pedig „minden törvényes eszközt kimerít, hogy megakadályozza a jogosulatlan, rosszhiszemű és visszaélésszerű névhasználatot.”