hirdetés

Népszavazási kezdeményezés ide vagy oda, Pénteken elindult a földárverések harmadik üteme, a „Földet a gazdáknak!” program keretében. Fazekas miniszter  újabb 60 ezer hektár eladását hirdette meg.

felhő, répce, táj

A földművelésügyi miniszter nem titkolta, hogy a kormány célja, hogy a kis- és közepes családi gazdaságok jussanak földhöz, és hogy 80-20 százalék legyen a családi gazdaságok és a nagybirtokok aránya. Mindezen tervnek azonban ellentmond némileg az, hogy a Fideszhez közel álló gázszerelők vagy labdarúgócsapat-tulajdonosok, netán bankárok vagy útépítők komoly földterületekhez jutottak hozzá, és esetükben nehéz arról beszélni, hogy apró kis minta családi gazdaságok lennének. Nem nagyüzemek ugyanúgy, mint anno a szövetkezetek voltak, csak itt nem a szövetkezeti tagoké a föld, hanem a földesúré kizárólag. Úgy tűnik, legalábbis kívülről.

A kormány családi gazdaságokat támogató programja eredményeként Magyarországon az elmúlt tizenkét évben több mint 55 százalékkal csökkent a 1800 hektár feletti gazdaságok száma, és a területük is csökkent. Míg 2010-ben 258, 2015-ben már csak 137 ilyen üzem volt. Az üzemek összes területe 773,3 ezer hektárról 440,8 ezer hektárra csökkent. Fazekas Sándor megjegyezte: a földárverések első két körében 11 ezer 500 gazda jutott földhöz nyilvánosan, átlátható viszonyok mellett.

(Cs. T.)