hirdetés

Centiről centire halad a Liget visszafoglalása a ligetvédők lelkes csapatától. Most az építőmunkások és a rendőrök lépésről lépésre és igen lassan haladnak a Hungexpo-telek felé. A civilekhez csatlakozott az 1956-os hős Mécs Imre is. Rengeteg mozgáskorlátozott, sok kerékpáros és civilek hada. Kezd lassan egy rossz Benny Hill-show-hoz vagy egy elrontott háborús burleszkhez  hasonlítani ez az egész liget-visszafoglalósdi.

ligetvédők-vs.hu

Hosszú még az útja a ligetvédők reggel elfoglalt bázisáig annak a markológépnek és rendőröknek, amelyet szeretnének bejuttatni a volt Hungexpo-telekre a liget bontásában tüsténkedő munkások. A ligetvédők újabb és újabb akadályokat állítanak az odavezető sétányon, ötleteseket, kedveseket és jókat. Emeltek akadályt gallyakból, biciklikből, ott parkol a tüntetők demonstrációs autója, egy Opel Astra, egymás után több mozgássérült is érkezett kerekesszékkel. Ahogy halad a jármű, ismét ülősztrájkkal állítanak falat elé.

Mécs Imre egykori parlamenti képviselő, 1956-os hős is csatlakozott a tüntetőkhöz, akik között az terjedt el, hogy a rendőrök elvitték a feleségét. A csatatérré változott helyszínen a Greenpeace is jelen van, látni lehetett Lányi Andrást a Levegő Munkacsoporttól, valamint Szabó Rebeka is megérkezett a helyszínre, mint zuglói alpolgármester.

A rendőrök a főépülettől már biztosítják a sétányt a telek bejáratáig, de még órákba telhet, amíg bejutnak a nehézgépekkel. Ahhoz persze előbb fel kellett szabadítani az eszközt egy ligetvédő alól, aki egy órát töltött a markológép tetején. A tüntetők a munkagépek behajtási engedélyét kérték, mire az egyik rendőr azzal válaszolta meg, hogy itt lakik bent a tulajdonosa, haza akar jutni vele.

A sorfalban az egyik rendőr a VS tudósitója szerint nemtetszését fejezte ki a társának a lassú tempó miatt, ami meghökkentő volt.

– Már megint langyosak vagyunk, szőnyegbombázás kellene ezeknek – mondta az egyenruhás rendőr a társának.

A ligetvédők a rendőrök intézkedése miatt szintén rendőröket hívtak. Nem tudnak ugyanis bejutni a kiürített volt bázisukra, ahol sok értékes holmijuk maradt: laptop, bicikli, ruhák, élelmiszerek és egyéb tárgyak. Azok leltározását jelenleg a munkásruhába öltöztetett őrző-védők végzik, akikben egyáltalán nem bíznak. A telekre egyébként valódi munkások is érkeztek, miután a biztonságiakat sikerült bejuttatni a területre.

A reggeli akció idején, amikor minden figyelem a ligetvédők bázisára fókuszálódott, kibontották a Közlekedési Múzeum falát, a BKK sem tétlenkedett, áramtalanította a troli felsővezetékét. A Városliget Zrt. közölte, hogy mindent jogszerűen csinálnak mindkét építési helyszínen.