hirdetés

A Fidesz pécsi fekete bárányának tartott politikus úgy tűnik, bajba került. A kormánypárti támogatással képviselővé választott Fodor Ibolya ellen ugyanis vádat emeltek költségvetési csalás bűntette miatt. Fodor – aki miatt már eddig is sok támadás érte a pécsi Fideszt – ártatlannak vallja magát, és nem mond le. Pedig  a Fidesz erre már megkérte. Az ártatlanság vélelme a képviselőt is megilleti a jogerős ítéletig, mi úgy véljük.

Fodor-ibolya_Loffler-Peter

Fodor Ibolya politikusi pályája – mint azt korábban a Népszabadság részletesen megírta – 2008-ban indult, amikor Pécsett, a kertvárosi lakótelepen egy autós halálra gázolt egy asszonyt és annak unokáját. A kereszteződésben lámpával védett zebrát építettek ki, s ebben szerepe volt a Fodor által mozgósított civileknek. Fodor akkortól civil szervezőként gyűjtötte a kertvárosiak panaszait, s amikor 2009-ben – amikor Tasnádi Péter szocialista polgármester meghalt – Fodor úgy érezte, elég népszerű ahhoz, hogy elinduljon a városvezetői posztért. Végül visszalépett, s a fideszes Páva Zsolt lett a polgármester. Fodor ezt követően megnyilvánulásaival mindenben támogatta a Fideszt.

A 2014-es önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP tandem elindította az asszonyt – civilként – az egyik kertvárosi körzetben. Fodor nyert.

Tavaly volt az első baki, ami kiverte a biztosítékot. A képviselő asszony ősszel ugyanis  le hazaárulózta a kormányellenes tüntetőket.

Ezután a kormányellenessé vagy kormánykritikussá vált egyik kereskedelmi tévé (amelynek egyébként az alapító iratai alapján a mindenkori ellenzék tévéjének kellene lennie – a szerk.) nyilvánosságra hozta, hogy Fodort 2003-ban sikkasztásért elítélték. Az asszony 1999-ig a megyei napilapnál könyvelőként dolgozott, férje terjesztési ügynök volt ugyanott. A férfi adósságát Fodor könyveléssel „kozmetikázta”, s így 12 és félmilliós kárt okozott, ezért az asszonyt másfél év felfüggesztett, férjét két év letöltendő börtönre ítélték. A Fidesz megtudva ezt, kizárta a párt városházi frakciójából az asszonyt, s megkérték, mondjon le mandátumáról. Fodor azonban erre nem volt hajlandó, s a Facebookon úgy érvelt, hogy ő Isten előtt ártatlan. Leírta, hogy épp eléggé megbűnhődött a 2003-as eljárás során, ráment a házassága, a lakása, s a bűncselekményt igyekezett akkori férje nyakába varrni.

Védekezését a pécsiek többsége kétséggel fogadta, azt mondták, hogy Fodornak könyvelőként tisztában kellett lennie a férje által elkövetett bűncselekménnyel. Azt se hitték el sokan, hogy lakása elúszott a per miatt, inkább azt feltételezték, hogy az ingatlant kimentette a házaspár, nehogy azt a károsult lefoglalja. Hogy ez valóban így történt-e, arról megkérdeztük Fodor Ibolyát, ám ő nem kívánt nyilatkozni.

Nos, Fodor büntetése ha tetszik, ha nem a kritikusainak, elévült. A büntetését lerótta. Így emiatt cseszegetni nem illik már nagyon.

A pécsi baloldali pártok, az LMP és a Jobbik 2014 végén és idén többször is megpróbálták lemondatni Fodor Ibolyát, ám az asszony ragaszkodott a képviselőséghez. A Fideszt sok támadás érte Fodor miatt, ezért Páva Zsolt is felszólította az asszonyt, hogy távozzon a közgyűlésből. Ám Fodor ellenállt, s a testületben többségben lévő Fidesznek nem volt arra jogi eszköze arra, hogy menessze a párt számára roppant mód kényelmetlenné vált képviselőnőt.

Most viszont úgy tűnik, hogy veszélybe került Fodor képviselősége. A Baranya Megyei Főügyészség sajtónyilatkozatot adott ki, amiben közölték, hogy vádat emeltek egy pécsi önkormányzati képviselő ellen költségvetési csalás bűntette miatt. A vádlott által irányított gazdasági társaság 2010. és 2012. között takarított társasházakban, illetve egy iskolában, s eközben valótlan tartalmú nyilatkozattal 3,1 millió forint adóhiányt okozott a cég. A bűncselekmény elkövetőjét 3 év börtön fenyegeti.

Az ügyészség nem nevesítette a vádlottat, de a cég profilja – a takarítás – miatt rá lehet ismerni Fodor Ibolyára. Telefonon felhívtuk az 55 éves asszonyt, s ő megerősítette, hogy ellene folyik az említett eljárás. Fodor – kérdésünkre válaszolva – ártatlannak vallotta magát, s továbbra se akar lemondani a képviselőségről. Ha viszont a bíróság bűnösnek találja, akkor alighanem távoznia kell.