hirdetés

A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását – jelentette be az igazságügyi miniszter Varga Judit. Így a kormány felrúgta azt az egyezményt, amit az EJEB-el, azaz az Emberi Jogok Bíróságával kötött, miszerint peren kívül kártalanítja a rabokat.

 

Varga Judit közölte: a nap folyamán az „igazságtalan gyakorlatnak” véget vető törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek, sürgősséggel. Hozzátette: a sürgősségi eljárás miatt, a kormányoldal kéri az ellenzék támogatását az Országgyűlésben.
A javaslat szerint, addig függesztenék fel a kifizetéseket, amíg újra nem szabályozzák a börtönviszonyok miatti kártalanítást. Ehhez a társadalom támogatása szükséges, ezért az új szabályozás a nemzeti konzultáció után, annak megfelelően születik majd meg – mondta a miniszter.

Varga Judit tájékoztatása szerint, a börtönviszonyok miatti kártalanítási perekben eddig 12 ezer 680 határozat született, és 9 milliárd forintnyi adófizetői pénzről rendelkeztek. Ennek azonban csak a 10 százaléka került a sértettekhez – fűzte hozzá.

Az új szabályozás célja, hogy ezt az igazságtalan helyzetet megszüntesse, és a sértettek, áldozatok és hozzátartozók jogait helyezze előtérbe – hangoztatta.

A kormány szándéka továbbá, hogy minél előbb javuljanak a büntetés-végrehajtásban a körülmények és szűnjön meg a zsúfoltság – közölte az igazságügyi miniszter, hozzáfűzve: a kártalanítások pedig a jövőben ügyvédi letéti számlára nem fizethetők ki, csak a büntetés-végrehajtás vagy a jogosult számlájára.

A kormány mostani felháborodás picit fura, hisz épp ez a kormány vállalta, hogy a raboknak fizetünk, ha kérésük jogos. Ezzel megelőzvén és megakadályozva a raboknak, hogy az Emberi Jogok Bíróságához forduljanak a rossz börtönkörülmények miatt. Így a raboknak már nem is kellett pereskedni. beadták a börtön ügyésznek a kérelmet, ahol mindent közösen egyeztettek, hány éve raboskodik, hol és az összeg is már fix, alig több mint ezer forint/ nap. Így a kormány a börtön bizniszre szakosodott ügyvédeket ki is zárta. Ráadásul a strasbourgi súlyos több tízmilliós kártérítéseket is elkerülte az állam. Így picit fura, hogy most azonnal konzultálunk a néppel. KOrábban miért nem kérdeztek minket ?  Ráadásul ezen megítélt összegekre főként a végrehajtók csapnak le, hisz a rabok többsége vagy gyerektartást nem fizet vagy épp az ügyükben hozott bűnügyi költségeket nem rendezték.  Ráadásul ezen összegek pedig amióta az EJEB-el megegyezett a kormány nem fizethetőek ki ügyvédi számlákra mi úgy tudjuk.

Mindenesetre most hadat uzend a raboknak a kormány. Kár, hogy nem a börtönök építésével foglalkoznak.