hirdetés

Továbbra is lehet pályázni a Norvég alap pénzeire, amelyek még  nem lettek szétosztva .Az illetékes alapítványok levélben értesítették az érintett pályázókat, hogy nincs aggodalomra semmi ok, hiába függesztette fel a KEHI és a NAV a Fidesz kormány nyomására az adószámaikat. A pénz ki lesz osztva a nyertesek között. Így a KEHI komoly öngólt lőtt magának, hisz a Norvég pénzek szétosztásában ténykedő alapítványok pont kiröhögik, hisz működésüket nem érinti.

ökotárs

A Kárpátok Alapítvány, az Ökotárs és a Demnet után az Autonómia Alapítvány adószámát is felfüggesztette a NAV. Ezzel mind a négy, norvég pénzeket kezelő alapítvány adószám nélkül maradt.Felfüggesztették szerdán az utolsó, norvég pénzeket kezelő alapítvány, az Autonómia Alapítvány adószámát is egy szeptember 16-i keltezésű levélben. A hét elején az Ökotárs s a Demnet kapott ilyen tartalmú szép üzenetet. Aztán a Kárpátok alapítvány sem úszta meg. Ez a négy civil szervezet hivatott kezelni a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait. A Kárpátok adószámának felfüggesztését azzal indokolták, hogy nem működtek együtt a Kehivel, az Ökotársnál és a Demnetnél ennél kicsit bővebb indokot fogalmaztak meg a szervezetek ügyvédei szerint.

Az Autonómia Alapítvány teljes mértékben megalapozatlannak, jogszerűtlennek tartja az intézkedést, amely ellen élni fog jogorvoslati lehetőségével. Az adószám visszavonása azzal jár, hogy a szervezet nem jogosult adóvisszatérítésre és költségvetési támogatásra. Utóbbiba beleértendők az EU-s források is, amelyeket a magyar állam közvetítésével osztanak szét. A döntés ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.

Mindez azonban nem érinti a még megmaradt Norvég pénzek szétosztását. S az érintett alapítványok jelezték is, hogy minden pályázat megy tovább s emiatt senki se aggódjon. A nyertesek megkapják a támogatásokat.