hirdetés

Újabb korrupciógyanús ajándékozási ügyet szellőztetett meg a francia sajtó az egy hónap múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltjét, Francois Fillont illetően. A konzervatív politikus 2009-ben francia miniszterelnökként egy több mint 10 ezer eurót érő luxusórát kapott ajándékba egy olasz-svájci üzletembertől. Fillon ellen már van egy eljárás csalás miatt így a helyzetét ez a karóra sztori csak tovább rontja.

 

francois-fillonPablo Victor Dana a France Info hírrádiónak péntek este megerősítette az értesülést, s azt mondta, “teljesen érdekmentesen” ajándékozta meg az akkori kormányfőt.

Tényleg megajándékoztam az egyik órámmal Francois Fillont. Személyesen adtam oda neki a Matignon-palotában (a miniszterelnöki hivatalban) egy utam során, amelyre elkísértek a feleségem és a gyerekeim is Párizsba” – mondta a külföldi üzletember, hozzátéve, hogy “soha nem érdekelte a francia politika”.

Mindketten szenvedélyes autóversenyzők vagyunk, osztjuk ugyanazokat a családi értékeket, és csodálom politikusként és családapaként. Francois Fillon mindig annak a jelképe volt számomra, amilyennek egy politikusnak lennie kell – mondta Pablo Victor Dana.

Az üzletember alapította meg az utóbb, 2014-ben tönkrement Instruments et Mesures du Temps nevű óramárkát, jelenleg egy pénzügyi alap vezetője Dubaiban.

A jobboldali elnökjelölt megerősítette az AFP francia hírügynökségnek az ajándékozás tényét.

Dana úr órákat ajándékozott sok más embernek is rajtam kívül  – fogalmazott Francois Fillon, aki elárulta, hogy egy másik luxusórát is kapott a közelmúltban ajándékba.

A közélet átláthatóságáért felelős hatóság szerdán hozta nyilvánosságra a 11 francia elnökjelölt vagyonbevallását. A konzervatív jelölt ebben jelezte, hogy 2017. január 1-én egyéb értéktárgyak mellett egy 15 ezer és egy 12 ezer eurót érő luxusórája is van. Fillon ezeket személyes vagyontárgyként jelölte meg.

A másik órát 2013-ban a svájci Rebeillon óragyártó ajándékozta Fillonnak a France Info szerint “baráti gesztusként”.

Nem volt semmi hátsó szándék ebben az ajándékban, amelyet a Le Mans-i 24 órás autóversenyen kaptam, ahova az óragyártó tulajdonosa az egyik versenyistálló igazgatójaként eljött – mondta Fillon.

A családtagjai feltétezhetően fiktív parlamenti foglalkoztatása miatt sikkasztással megvádolt elnökjelölt ügyében befolyással való üzérkedésre is kiterjesztette az ügyészség a vizsgálatot, miután március elején kiderült, hogy Robert Bourgi, a francia jobboldalt afrikai ügyekben tanácsadással segítő ügyvéd februárban két, egyenként 13 ezer euró értékű luxusöltönnyel ajándékozta meg őt.

Egy csütörtök esti élő tévéműsorban a politikus elnézést kért azért, hogy elfogadta a luxusöltönyöket. Hiba volt elfogadni, rosszul ítéltem meg, és visszaadtam őket a régi barátomnak, akit több mint húsz éve ismerek – mondta Fillon.

A Le Canard enchainé című lapnak azt az értesülését viszont tagadta, hogy fizetségért találkozót szervezett meg Fúád Mahzúmi libanoni milliárdosnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A jobboldal novemberi jelöltállító előválasztásán közel 5 milliós részvétel mellett elsöprő győzelmet aratott, és januárban még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza a felmérésekben. Az április-májusi francia elnökválasztáson a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni a második fordulóba, ahol várhatóan Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi, később saját mozgalmat alapító, centrista gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke mérkőzik meg egymással. Kettejük megmérettetésből az előrejelzések szerint Macron kerül majd ki győztesen.