hirdetés

Ismét többségi tulajdonhoz szeretne jutni a magyar állam a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben. A többségi tulajdon megszerzésének előkészítése Palkovics László, az innovációs tárca vezetőjének feladata lehet.

 

A Budapest Airportot 2005-ben adta el a Gyurcsány-kormány külföldi befektetőknek, 75 évre megkötött koncessziós szerződés keretében. E szerint a magyar állam az árbevétel fél százalékát kitevő éves vagyonkezelési díjban részesülhet, de a tulajdonos által végrehajtott folyamatos repülőtéri fejlesztések finanszírozási kamatterhe miatt gyakran még ennyi sem jutott el a költségvetésbe. ez pedig nem tetszik a mostani kormánynak.

A „többségi részvénycsomag tulajdonosának az értékesítési tervei miatt nem jártak sikerrel a nagyobb tulajdonrész megszerzésére irányuló kormányzati tervek 2010 után. A vagyon további leértékelődésének az elkerülésére az állam 2011-ben lehívta az akkor még meglévő, 25 százalék plusz egy szavazatnyi részvénycsomagra vonatkozó eladási opciót”.

Sőt legutóbb több olyan hír is napvilágot látott, hogy kormányközeli üzletemberek próbálták megszerezni a repülőteret de rendre kudarcot vallottak. Sőt a külföldi tulajdonosok is jelezték, hogy nem kívánják eladni az üzletrészüket és picit rosszul is esett nekik a sok kormányközeli vételi ajánlat.

(Vámosi)