hirdetés

Szlovákiába is öntjük a focimilliókat. A Bethlen Gábor Alap 300 millió forinttal támogatja a helyi futballakadémia fejlesztését Dunaszerdahelyen. Az akadémia és az első osztályú fociklub tulajdonosa Világi Oszkár, az egyik leggazdagabb szlovákiai vállalkozó, a Slovnaft vezérigazgatója, a MOL igazgatósági tagja, politikus. Neve felbukkant az eddigi legsúlyosabb szlovákiai korrupciós ügyben is. Mindezek ellenére tény kérdése, hogy komoly képzés folyik az akadémián. Persze másra is jutott azért az alapítvány milliárdjaiból.

DAC FC

Újabb határon túli labdarúgó-beruházást támogat a Fidesz-kormány. A nemzetpolitikai célokat segítő elkülönített állami pénzalap, a Bethlen Gábor Alap a csíkszeredai fociklub évek óta tartó támogatása mellett ezúttal a most épülő Dunaszerdahelyi Labdarúgó Akadémia fejlesztéseinek és programjainak támogatására ítélt meg háromszáz millió forintot.

A pénzről tavaly december 28-án döntött egyhangúlag a Potápi Árpád határon túli ügyekért felelős államtitkárból, Berczik Ábel helyettes államtitkárból, Grezsa István miniszteri biztosból és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesből álló bizottság.

Az alap a szamosújvári Mezőségi Kemény Zsigmond Szórványoktatási Központ építésére megítélt 400 millió forintot, és kapott természetesen a Sapientia Alapítvány 500 millió forintot. Tan- és mintagazdaságok létrehozására  600 milliót kapott a kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Főiskola működési támogatásként, és ezek többszörösét, 2,1 milliárdot az Erdélyi Magyar Tudományegyetem, illetve a Partiumi Keresztény Egyetem.