hirdetés

Nem tétovázott a Pest Megyei Kormányhivatal a gyömrői polgármester-választás ügyében. Gyömrő városvezetése ugyanis megkapta a kormányhivatal levelét az újra választott polgármestert érintő méltatlansági eljárásról. Gyenes Levente a levelet továbbította a képviselő-testület ügyrendi és jogi bizottságának. Az ő előterjesztésük alapján döntenek majd a képviselők a lemondott majd újraválasztott és a rendkívüli ülésen kinevezett polgármester sorsáról.

gyenes-levente
A méltatlansági eljárást azért kezdeményezte a Pest Megyei Kormányhivatal, mert az augusztus végi időközi voksoláson újraválasztott településvezető a rendelkezésére álló harminc nap alatt nem mondott le önként posztjáról. A hivatal szerint viszont ezt kell tennie, miután tavasszal jogerősen elítélték.

Bazsó Zoltán, a hivatal sajtófőnöke arról tájékoztatott, hogy szeptember végén a megyei kormányhivatal kezdeményezte a méltatlansági eljárás lefolytatását, miután a 30 napos határidő alatt Gyenes Levente önként nem távozott a polgármesteri székből. Ismertetése szerint a kezdeményezésben foglaltak megvizsgálása, majd a javaslat előterjesztése a méltatlansági ügyekkel foglalkozó önkormányzati bizottság feladatkörébe tartozik. A javaslatról a képviselő-testületnek a következő ülésén, de legkésőbb a méltatlanság megállapításának kezdeményezését követő 30 napon belül kell döntést hoznia.

Gyenes Levente hétfőn megerősítette: nincs szándékában lemondani, s mivel szerinte a testület sem szavazza meg távozását, felkészült rá, hogy a kormányhivatal a munkaügyi bíróságig viszi az ügyet. – Állok elébe – tette hozzá.

A kormányhivatal kitart álláspontja mellett. Mint azt korábbi közleményükben írták: a 152/2014. kormányrendelet szabályozza mind a Miniszterelnökséget vezető miniszter, mind a belügyminiszter feladat- és hatáskörét. A szakmai irányítást a fővárosi, megyei kormányhivatalok törvényességi felügyeleti tevékenységének ellátása felett a Miniszterelnökség gyakorolja. A jogszabály szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletéért felelős tagja. A belügyminiszter előkészíti – többek között – a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek jogállására vonatkozó jogszabályokat.

Az Esti Újság úgy tudja, hogy egy ilyen munkaügyi pert 30 napon belül ki kell tűzni tárgyalni, és minden bizonnyal igen hamar meg is lesz az ítélet még az idén.

(Forrás: ATV)