hirdetés

Megint jönnek tömegével a menekültek. Ezúttal Horvátországból, véget érni nem akaró sorokban. A menekültkérdést nem sikerült hosszú távon kezelnie az Orbán-kormánynak, úgy tűnik. Hiába való volt a véres horgosi ütközet a migránsokkal, jönnek máshol. A rendőrök tehetetlenek, hisz a határt lezárni képtelenek. A kamuzás pedig örült módon megy kormányzati szinten, hisz a miniszterelnök főbiztonsági fő- és legnagyobb tanácsadója olyanokat mond, amitől kihullik az ember haja és ami nem is fedi a valóságot.  A beígért kerítés pedig jó pár napig nem készül el, hisz 41 kilométert kell felhúzni rohamtempóban. A menekültválság folytatódik.

Beremend, 2015. szeptember 18. Magyar rendõrök biztosítják a horvát buszokat, amelyek migránsokkal érkeztek a magyar-horvát határra, a beremendi határátkelõre 2015. szeptember 18-án. Az átkelõn a magyar hatóságok mintegy 1500 migránst engedtek be, akiket magyar buszokkal vittek tovább. MTI Fotó: Varga György

Zoran Milanovic miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be: Horvátország nem tartóztatja fel a menekülőket, a kormányfő burkoltan többször is arra utalt, hogy a magyar határ felé irányítják a menekülteket. A horvát befogadórendszer megtelt, a migránsokat megállás nélkül küldik buszokkal és vonatokkal a magyar határra, ahol rendőrsorfal és fegyveres katonák várják őket. Ezrek léphetik át a határt, a gyalogló menetet a magyar rendőrök csak kísérik.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette, hogy három településen keresztül érkezik a menekültek zöme, Beremenden, Gyékényesen és Magyarbólyon keresztül. Beremendnél 2000 migráns lépte át az államhatárt, Gyékényesnél a vasúti átkelőn keresztül 1250 fő lépett át vasúti szerelvényeken, Magyarbólynál pedig 1000 fő érkezett át vonattal.

A főtanácsadó nemtetszését fejezte ki azért, mert a horvátok vonattal szállítják Magyarország területére a menekülteket. Bakondi hozzátéve, hogy az egyik vonat 40 felfegyverkezett rendőrrel érkezett, a mozdonyvezetőt őrizetbe vették, a rendőröket pedig lefegyverezték a magyar hatóságok. (Persze ne csodálkozzunk a horvátok viselkedésén, mert mintha az elmúlt években többször kérték volna Ivo Sanader exminiszterelnökük büntetőeljárása során, hogy adjuk ki a MOL-vezér Hernádi Zsoltot, mert ő is megvesztegette Sanadert, de mi nem tettük – a szerk.)

Ráadásul Bakondi úrnak vagy butaságot mondtak és informálták, vagy már elvesztette a valóság talaját. Bakondi úr szerint ugyanis horvát rendőröket fegyvereztünk le és kísértünk vissza, amin nagyon fel volt dúlva. Nos, a hír úgy igaz, hogy a magyar illetékesek megkérték a horvát rendfenntartókat, hogy a migránsokkal teli vonatot kísérjék Magyarországra. Ezt megtették a horvát rendőrök, fegyvertelenül.

De lépjünk túl ezen a kormányzati félrebeszélésen, hisz van belőle rengeteg. A cél az emberek félreinformálása, úgy tűnik.

A Magyarországra érkező menekültek még nem tudják, mi fog történni velük, és azt sem, merre menjenek tovább. A köztévé tudósítója szerint menekültek özönét látni, ameddig a szem ellát, a zöldhatáron keresztül folyamatosan érkeznek a migránsok. Az áradat este hat óra után erősödött meg, miután buszokkal érkeztek a magyar határra. A tudósító szerint 6-8 órán keresztül állították a menekülteket a tűző napon, ezért egyre frusztráltabbak, erős kiabálások hallatszanak, és sokszor elkezdenek skandálni is.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője arról adott ki közleményt, hogy az illegális bevándorlókat Vámosszabadiba, illetve Szentgotthárdra szállították a regisztrációs pontokra.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bírálta a horvátokat, hisz mindössze egyetlen nap alatt összeomlott a horvát bevándorlóellátó rendszer, Milanovics még mindig Magyaroroszág hazug és méltatlan támadásával tölti idejét, alaptalan rágalmakat megfogalmazva.

Talán inkább választ kellene adnia arra, hogy mit rontott el a bevándorlók érkezésére való felkészülés során, és hogy miért nem tudja Horvátország egyetlen nap után ellátni a bevándorlókat – vetette fel a kérdést a magyar miniszter, kiemelve: Horvátország megbukott a schengeni teszten.

Horvátország összeomlott, és nem tartóztatja fel a menekülőket.

Mint ismeretes, Horvátország már csütörtök este közölte a nemzetközi szervezetekkel, hogy nem képes több menekültet fogadni, erről értesítette az illetékes uniós szerveket. Egy időre lezártak minden közutat, amely a Szerbiával közös hét határátkelőhelyhez vezet. Zoran Milanovic miniszterelnök pénteken Zágrábban, rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be: Horvátország nem tartóztatja fel a menekülőket, nem zárja le az országhatárokat, és nem vezényli ki hadseregét a határokra. Közölte azt is, hogy Horvátországon keresztül szabadon átvonulhatnak a menekülők. A szomszédaink nagyon gyorsan összefogtak ellenünk, és most ujjal mutogatnak ránk, de mi nem fogunk szögesdrótot húzni, mint Magyarország – mondta.

Milanovic arra a kérdésre, hogy merre irányítják a menekültáradatot, két alkalommal is burkoltan arra utalt, hogy a magyar határhoz. Amikor arról kérdezték, hogy Szlovénia felé irányítják-e őket, csak azt a válaszolta:

„Úgy gondolom, hogy Magyarország háromszor közelebb van.”