hirdetés

Lebuktak a traktorokkal trükköző csalók. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának pénzügyi nyomozói, mert a gyanú szerint az elkövetők traktorok és mezőgazdasági gépek adásvételével félmilliárd forint áfát csaltak el.

traktor NVA

Kuperczkó Adrienn közölte: a csalássorozat két irányítója az általuk működtetett cég nevében belföldi megrendelőknek szerzett be nagy értékű mezőgazdasági gépeket, majd azokat papíron egy általuk létrehozott szlovákiai gazdasági társaságnak értékesítették tovább áfamentesen. A szlovák társaság szintén csak papíron a traktorokat továbbadta a magyar megrendelőknek, úgyszint adómentesen. A sajtóreferens kiemelte, hogy a gépek nem hagyták el az országot és az átszámlázásokkal az áfafizetést akarták elkerülni a gyanúsítottak, a fiktív utaztatást szabályosnak tűnő szállítási okmányokkal is alátámasztották.

A pénzügyi nyomozók tizenöt helyszínen tartottak házkutatásokat: könyvelési anyagokat, számlákat, szerződések foglaltak le, valamint az akció napján 15 tanút is kihallgattak.

A készpénzlefoglalásnak, a nagy értékű ingatlanok és üzletrészek zár alá vételének köszönhetően a félmilliárdos kár teljes mértékben megtérül – mondta Kuperczkó Adrienn.

(Fotó: illusztráció)