hirdetés

Mi van itt ? Az OLAF azaz az Uniós Csalás Elleni Hivatal górcső alá vette a miniszterelnök vejének szárnyaló ex-cégét. Nem véletlenül, hisz Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és európai parlamenti képviselője még februárban fordult az EU csalás elleni hivatalához (OLAF) Orbán Viktor veje, Tiborcz István korrupciógyanús, milliárdos közvilágítás-fejlesztési ügyei miatt. Mint ismeretes az akkor még a Tiborcz István tulajdonában álló Elios Zrt. korábban 1,2 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert el több vidéki nagyváros világításának korszerűsítésére. A brüsszeli testület megerősítette, hogy hivatalos nyomozást indított a miniszterelnök vejének ügyeiben – közölte Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

orbán-tiborcz

A miniszterelnök családjának és barátainak hirtelen gyarapodása már Európában is szemet szúr. Látható, hogy Orbán Viktor családja és baráti köre nem saját lábon áll, hanem uniós forrásokból tömik zsebeiket. A mai Magyarországon csak keveseknek sikerülhet, hogy két év alatt a nulláról sokmilliárdos vállalatot építsenek fel. A DK szerint a miniszterelnök és rokonai nem a saját, hanem Magyarország lábán állnak.

A DK szerint megengedhetetlen, hogy az európai fejlesztési pénzek milliárdjai a miniszterelnök családjánál landoljanak. Várjuk az OLAF vizsgálatának eredményét a Fidesz korrupt közbeszerzési pályázatairól, mivel az uniós átvilágítás több, a miniszterelnökhöz köthető korrupciós botrányra deríthet fényt. A most indított átfogó brüsszeli vizsgálat felderítheti az Orbán-család mesébe illő gazdagodásának részleteit – zárul a DK közleménye.

A kormány minden vizsgálatban, függetlenül annak szereplőitől, együttműködik az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalával (OLAF), és abban érdekelt, hogy az Európai Bizottság és a magyar közvélemény minden ügyben teljesen tiszta képet kapjon a források felhasználásáról – reagált Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a Demokratikus Koalíció közleményére.

Csepreghy Nándor kiemelte: ahogyan eddig is, így ebben az esetben is minden szükséges adatszolgáltatásnak eleget tesz a kabinet.

Bár sokat támadták a miniszterelnök vejét a fent említett szinte mesébe illő milliárdos sikereiért ez lehetséges, hogy csupán irigység volt és az ellenzéki pártok egyfajta hecckampánya. Az azonban tény, hogy végül az őt és családját érő támadások miatt mégis kihátrált a közbeszerzéseken sikert sikerre felhalmozó vállalatából Tiborcz István. Április 28-ai hatállyal eladta a Green Investments & Solutions Kft.-t (GI), melyen keresztül a számtalan közbeszerzési pályázatot megnyerő Elios Innovatív Energetikai Zrt.-ben is érdekelt volt. A cégnyilvántartás szerint a GI új tulajdonosa a West Hungária Bau Befektetési Kft. (WHBB), mely a több ízben is sokmilliárdos állami megrendeléseken dolgozó West Hungária Bau Kft. frissen alapított leányvállalata. A West Hungária egyik tulajdonosa a Fidesz-közelinek mondott Paár Attila, aki 9,3 milliárdos vagyonával a 78. leggazdagabb magyarként szerepelt a Napi Gazdaság tavalyi listáján.

Az Elios idén azonban  még az előző évi eredményeinél is jobban teljesített, 2015-ben 16 közbeszerzési pályázatot nyertek, melyek több mint ötmilliárd forintot hoztak a konyhára – ebből csak májusban mintegy egymilliárdot szedtek össze, de Orbán veje ebben a hónapban papíron már nem volt érdekelt a vállalatban. Az Elios sikerét, ha lehet ezt mondani  maga Lázár János adta meg , hisz az első nagyobb, 570 milliós megbízását a cégnek ugyanis az akkor még a Lázár vezette Hódmezővásárhelytől kapta.