hirdetés

A Fidesz egykori gazdasági főemberét, illetve környezetét Simicska Lajosnak úgy tűnik, ismét megpróbálják felsőbb szintekről megszorongatni. Bár az is lehet, hogy nem is Simicskáékat akarják puhítani a hatóságok, és csak véletlen egybeesésről van szó. Most, ennyi hosszú hónap után váratlanul kiderült, hogy panamai bejegyzésű cégeket talált az M4-es autópálya építkezés alvállalkozói között a Közbeszerzési Hatóság, amely szerint bőven akadtak még szabálysértések a kivitelezés során. Több feljelentést is tettek a projekt miatt a magyar FBI-nál.

útépítés

Egyre súlyosabb és kiterjedtebb jogsértésre derült fény az M4 autópálya kivitelezési munkáival kapcsolatban, a Közbeszerzési Hatóság az utóellenőrzés során feltárt számviteli fegyelem megsértése, valamint közbeszerzési jogsértés miatt tesz feljelentéseket. Emellett panamai hátterű cégek is felbukkantak az alvállalkozói körökben, ami alapján a hatóság bejelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodának is.

A Közbeszerzési Hatóság közleményében felidézte, hogy a tavaly elfogadott új közbeszerzési törvény alapján utóellenőrzést végeznek a közbeszerzési eljárásokban megkötött, már lezárult szerződésekkel kapcsolatban. Ennek célja a jogszerűség, valamint az átláthatóság biztosítása a közbeszerzéseknél. Idén várhatóan csaknem félszáz projekt esik át a részletekbe menő ellenőrzéseken.

A 2016 első negyedévében ellenőrzött beruházások között az M4 autópálya kivitelezési munkáinál fordultak elő a legnagyobb számban jogsértések – közölte a hatóság.

A tájékoztatás szerint a helyszíni ellenőrzéseket is magában foglaló, a számlák, a mögöttük álló teljesítések, a feladatban részt vevő gazdasági társaságok és az általuk elvégzett munka, valamint a kifizetett összegekre vonatkozó vizsgálatok során az eddigieken felül újabb és súlyosabb visszaélésekre bukkantak a szakemberek.

A hatóság a számviteli fegyelem megsértése miatt tett feljelentésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál komplex adóvizsgálatot kezdeményezett. Az ellenőrzés során – új elemként – alvállalkozóként bevont, panamai bejegyzésű társaságokra is fény derült, emiatt a hatóság bejelentést tett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának.

Tekintettel arra, hogy az ellenőrzés a fővállalkozóktól az alvállalkozói lánc irányába halad, a projektben még további és kiterjedt vizsgálatokra számíthatnak az érintettek – hívta fel a figyelmet a hatóság.

A Közbeszerzési Hatóság az említett lépéseken felül jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál az M4 kivitelezésében részt vevő alvállalkozók alkalmassági igazolásaival összefüggésben. Ugyancsak jogorvoslati eljárást indított egy másik közbeszerzés esetében a szerződés módosításával járó közzétételi kötelezettség elmulasztása miatti jogsértés orvoslására – áll a közleményben.

(Fotó: illusztráció)