hirdetés

12 különböző ásványvíz forgalmazását tiltotta meg és kötelezte a gyártókat a termék visszahívására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih közleménye szerint a tételek az elmúlt hónapokban zajlott ásványvíz célellenőrzés során akadtak fenn a hatóság szűrőjén

 

zafir

 

A NÉBIH Saguaro Pannon-Aqua, Pannon-Aqua, Saguaro Mizse, Aquitas Zafír márkákat vont vissza Lidl és Aldi boltokból, illetve egy One Euro Store-ból.

Az üzletláncok – együttműködve a hatósággal – az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról. A tételeket a nitrition koncentráció és a Pseudomonas aeruginosa engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni.

pannon aqua

Veszélyes szennyeződéseket találtak

A Pseudomonas aeruginosa a kórházi körülmények között előforduló fertőzések egyik leggyakoribb és legveszélyesebb előidézője. Antibiotikum-rezisztens törzsei miatt nehéz ellene védekezni.

A P. aeruginosa gyakori baktérium, megtalálható a talajban, vizekben, növényekben, állatokban és emberekben egyaránt. Egészséges embereket ritkán betegít meg, betegséget olyanoknál okoz, akiknek valamilyen okból meggyengült az immunrendszere, és ez teszi ezt a baktériumot olyan nagy közegészségügyi fenyegetéssé. A komolyabb tüdő károsodásért ez a bacilus a felelős.

 

asvanyviz szennyezodes

Nitritionok jelenléte az ivóvízben fekáliás szennyeződésre utal.

Mennyiségük általában 0.001 és 0.1 mg/dm3 között változik. Magasabb nitrition-tartalom néhány ipari szennyvízben és házi szennyvízben a biológiai tisztítás után fordulhat elő. A nitrit koncentrációja a hálózatba táplált vízben nem lehet nagyobb 0,10 mg/l-nél.

A NÉBIH által bevizsgált ásványvizek közül az Aquitas Zafír termékekben 0.16-0.32 mg nitrition koncentrációt találtak.