hirdetés

A Disney és egy svájci fejlesztőcsapat egy propellerekkel hajtott, vízszintes és függőleges felületeken is haladni képes járgányt alkotott közösen. A neve VertiGo.

disney falmászó

A Disney Research Zurich és az ETH Zürich, azaz a svájci műszaki egyetem együttműködésében készült járgány igazi hibrid: ugyanolyan jól képes függőleges felületen haladni, mint amilyen fürgén gurul a talajon.

A VertiGo négy igen könnyű, 3D-s nyomtatással készült keréken gördül – az első tengely kormányozható –, hajtásáról pedig egy dönthető propellerpár gondoskodik. Ha csak hagyományos gurulásról van szó, a hátsó propeller a talajra merőleges állásba fordulva meglepően nagy tolóerővel viszi előre a kis kütyüt, amikor viszont falra kell mászni, a beépített helyzetérzékelő és a két infravörös szenzor adatai alapján bekapcsol a másik propeller is, a páros pedig a megfelelő szögbe fordulva ad leszorító- és tolóerőt.

A szenzorok jelzései alapján a tapadáshoz szükséges erőt és szöget automatikusan hangolja a VertiGo vezérlőegysége, így a távirányítást végző embernek csak a hajtást és a kanyarodást kell végeznie.

A VertiGo egyelőre csak érdekes játékszer, de később a koncepció katonai és kereskedelmi célú felhasználása is elképzelhető.

A kütyü egyik hátránya, hogy egyelőre csak érdesebb felületekre képes felmászni, túl sima falon nem tapad a kerék – ugyanez persze előny is, ha az eddig használt falmászókkal hasonlítjuk össze, azoknál ugyanis követelmény a sima felület, a tapadókorongok csakis azon működnek.