hirdetés

Simán elfoglalták az OTP egyik bankfiókját a Nem adom a házamat Facebook-csoport aktivistái. A Flórián téri fiókban sátrat vertek a demonstrálók, és tiltakoztak mintegy 15-en. A demonstrálók szerint tisztességtelenül működő bankok bármelyike számíthat hasonló meglepetésszerű békés tüntetésre, bár a végén rendőrök vitték ki őket egyenként a pénzintézet területéről.

bankfoglalás-origo

Póka László, a Nem adom a házamat mozgalom vezetője közölte, hogy úgy döntöttek: újabb szintre emelik a véleménynyilvánításukat, ezért kijelöltek maguknak egy tüntetési területet a bankfiókon belül, ahol felállítottak egy sátrat, lefektettek néhány hálózsákot, és plakátokkal, feliratokkal demonstrálnak a bankok devizahitelesekkel szembeni magatartása ellen.  Előbb a bank biztonsági embere próbálta kitolni őket a helyiségből, majd rendőrt hívtak. A kiérkező rendőrök figyelmeztették a demonstrálókat, hogy tiltakozásuk a gyülekezési jogról szóló törvénybe ütközik, ezért felszólították őket, hogy hagyják el a bankfiókot. Természetesen ennek senki sem tett eleget, ennyit a rend őrének szaváról.  A Facebook-csoport tagjai azért akartak demonstrálni, hogy a bankok teljes kártérítést fizessenek a devizahitelezéssel okozott károkért. A demonstrálók úgy érzik, akciójuk elérte a célját, mert bár a tervezettnél korábban kellett elhagyniuk a bankfiókot, de kellő figyelmet szereztek maguknak és a problémájuknak.

Póka László szerint az ehhez hasonló események feloszlatása ahhoz vezet majd, hogy az elkeseredett emberek fizikai erőszakhoz folyamodnak a bankok ellen.

(Fotó: Origo)