hirdetés

Most jó lenni politikusnak. Nemcsak oligarchák, hanem fideszes országgyűlési képviselők is kaptak bérbe pályázat nélkül állami földeket – derül ki abból a terjedelmes dokumentumból, amelyet a Blikk kapott meg a múlt héten a Nemzeti Földalaptól, miután jogerősen megnyertük az adatok kiadása miatt indított perünket.

 orban_fidesz_parlamentben

 A több mint 22 ezer földdarabból álló listából 56 helyen szerepel a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt., amelyet a mezőgazdasági bizottság fideszes alelnöke, Farkas Sándor irányít. Neki több mint 38 százalékos tulajdonrésze van a cégben.

– Sok olyan apró területről van szó, amelyeket korábban mi béreltünk, csak azokat a tulajdonosok a Földért életjáradék program keretében felajánlották az államnak. Van köztük árokpart, legelő, kisebb szántók szétszórva a földjeink közé ékelődve, sok helyütt még a traktor sem tud megfordulni, olyan kicsi – mondta a Blikknek Farkas Sándor. Amikor megjegyeztük, hogy a lista szerint nemcsak ilyen apró telkeket kaptak, hanem van ötvenhektáros földdarab is Eperjesnél, a politikus ezt is elismerte.

– Volt ilyen is, de nagyon rossz minőségű terület, senkinek sem kellett. Tavasszal vetettünk ott, de aratni már nem tudtunk, mert elvitte a belvíz a termést – mondta Farkas, hozzátéve, hogy jövőre már nem ők fogják használni, mivel pályázatot írtak ki a területre, amelyet valaki meg is nyert.

A politikus cége a Csongrád megyei Fá­bián­sebestyénben és Eperjesen összesen 151,5 hektárnyi terület kapott az idén pályázat nélkül az államtól a Blikk listája szerint. Ekkora terület után pedig több mint tízmillió forint területalapú támogatás jár az EU-tól.

De nem Farkas az egyetlen, aki képviselőként földhöz jutott. A megbízási szerződés megkötésekor még kormánypárti képviselő volt Daher Pierre, akinek a felesége Dövényben kapott két birtokot, összesen 11 hektárnyit. Daher májusban már nem jutott be a parlamentbe, jelenleg kórház-főigazgató Borsodban. Szintén képviselő volt még tavasszal Tóth József, aki néhány százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az Agrocentina Kft.-ben, amely 83,6 hektár földterülethez jutott Tiszanánán. A politikus jelenleg is a település polgármestere.