hirdetés

A tavalyi évhez képest idén tíz százalékkal kevesebb bort állítanak elő Franciaországban, ugyanis a viharos, sokszor jégesőkkel tarkított nyár és a késő tavaszi fagyos időjárás jócskán megtizedelte a szőlőtermést.

szőlőA bor mennyisége így 42,9 millió hektoliter lehet idén a 2015-ös 47,8 millió hektoliterhez képest. Az elmúlt öt év átlagánál 2016-os termés pedig 7-10 százalékkal lehet kisebb.

Az egyes szőlőterületeket – Champagne, Burgundia, Loire-völgy – érintő tavaszi fagy, a mediterrán vidéken a rendszeres szeles időjárás, súlyosbítva a szárazsággal, valamint egyes helyeken – Charente, Burgindia-Beaujolais, Languedoc-Roussillon – a jégeső miatti károk csökkentik a termést – közölte a mezőgazdasági minisztérium statisztikai hivatala, az Agreste.

Champagne régiót tavasszal több napig tartó fagy sújtotta, ezért ott harmadával is csökkenhet a bor mennyisége.