hirdetés

Egyre többen fagynak meg Magyarországon. Hiába akar ez ellen tenni a kormány, a tettek és intézkedések úgy tűnik nagyon rossz irányba mutatnak. A KSH adatai szerint a tendencia 2010 után ugyan csökkenni látszott, de 2014 óta újra évről évre emelkedik a kihűléses halálesetek száma.

 

hajlektalan-22014 óta egyre többen halnak meg Magyarországon a hideg miatt, a tendencia pedig folytatódik a KSH adatai szerint. Így kijelenthető, hogy a kormányzat intézkedései a hajléktalanok és a létminimum alatt élő szegények irányában teljesen megbukott. Így a koldulás megtiltása, a hajléktalanok kitiltása a városi közterületekről, a szociális segélyek megszüntetése és azok munkához kötése megbukott a főpróbán, kár, hogy ebbe emberek haltak bele.

Ne feledjük Magyarország Alkotmánya kimondja, hogy az elesetteken segíteni kell.

A statisztikák szerint 2017-ben összesen 278 ember fagyott meg, ez 40-nel több, mint például 2016-ban, egy évvel korábban.

Bár 2010 után a kihűléses halálesetek száma csökkenni látszott, de 2014 után újra növekedésnek indult. A KSH alátámasztja a civilek azon állítását, hogy a legtöbben saját, fűtetlen otthonukban hűltek ki.

A statisztikák azonban csalókák lehetnek, Misetics Bálint szociológus szerint ugyanis gyakran előfordul, hogy a kihűlés más, már meglévő betegségekkel is összefügg, és a statisztikába nem a kihűlés, hanem az adott betegség kerül be halálokként, így akár még ennél is magasabb lehet a kihűléses halálesetek száma.

 

A Város Mindenkié (AVM) csoport aktivistája szerint az ugyanakkor tény, hogy a fagyhalál elsődleges oka a szegénység és a megfelelő lakhatás hiánya, a kihűléses halálesetek 60 százaléka történik ugyanis fedett helyen, feltehetően lakásban.