hirdetés

Fidelitas aktivistái euró pénzkötegekkel teli bőrönddel vonultak az Európai Parlament uniós pénzek felhasználását vizsgáló delegációja elé, ami megmosolyogtató. Bár ezen euro milliók feltehetőleg játékpénzek voltak és csak halkan jegyezzük meg, de nagyon-nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy a rendőrség mikor hívja be az aktivistákat pénzhamisítás gyanúja miatt kihallgatásra. Mert elméletileg még játékpénzzel se lehetne ilyet tenni. .

Mi nem tudjuk jó poén-e vagy jó akció az EU politikusait eurokkal kitömött táskával várni. A szakmai tudásunk alapján kijelenthetjük, hogy provokálásnak ez mindenképp tökéletes. Persze, ha belegondolunk ettől pénzt biztos nem kapunk az EU-tól, persze, ha ez a cél, akkor értjük és tudjuk Zelenszkij, Brüsszel, Soros a hibás mindenért. Nekünk ettől ég az arcunkon a bőr.

A kormánypárti ifjúsági szervezet a Facebook-oldalára feltöltött képek tanúsága szerint a kormányzati narratívának megfelelően az uniós szintű korrupciót igyekeztek megjeleníteni az akcióval. A néhány fős társaság a csúszópénzek miatt megbukott görög képviselő, Eva Kaili képeivel felmatricázott utazóbőröndökkel várta a delegációt.

Elvileg vizsgálódni jöttek, de már a bizottság személyi összetétele is borítékolja, hogy az ítélettel a kezükben érkeztek a budapesti kiruccanásukra. Mindeközben Brüsszelben az Európai Unió történetének legnagyobb korrupciós botránya zajlik, amiről persze ugyanezek a képviselők mélyen hallgatnak – magyarázta a Fidelitas.

Közben a Hvg.hu arról írt, hogy az uniós delegáció, amely a látogatás során több, uniós pénzügyekben érintett magyar parlamenti bizottsággal is találkozik, nem találkozhat az ellenzéki tagokkal.

A lap beszélt is az egyik testület, a gazdasági bizottság fideszes elnökével, és Bánki Erik megerősítette a hírt, sőt, meg is magyarázta. Azt mondta: a négy közül egyik találkozóra „sem kaptak meghívást a tagok, se a kormánypárti tagok, se az ellenzékiek”. Így – tette hozzá – valóban csak az elnökökkel találkozik a delegáció, „ez kifejezetten az ő kérésük volt a szoros napirend miatt” – mondta Bánki.

A DK politikusa, Rónai Sándor EP-képviselő viszont azt mondta, hogy a múlt csütörtöki végső napirenden még minden tag szerepelt meghívottként, aztán az ellenzéki képviselők – a DK-sok biztosan, de tudtommal más ellenzékiek sem – nem kaptak meghívót, így a delegáció a három bizottságból csak a kormánypárti elnökökkel találkozhatnak.

Jól és jogszerűen hasznosulnak-e Magyarországon az uniós támogatások, leginkább erre kíváncsi az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrzési bizottságának május 15-17. között Magyarországon tartózkodó küldöttsége. A vizsgálódás tétje nagy, hiszen a jogállamisági eljárás keretében befagyasztott 6,3 milliárd euró felzárkózási támogatáshoz és a helyreállítási alapból jutó 5,8 milliárd euróhoz csak azután juthat hozzá Magyarország, ha teljesítette a korrupcióellenes intézkedéseket és részben megreformálta a bírósági rendszerét.