hirdetés

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége is állást foglalt a közmédiától kiszivárgott leleplező hangfelvételek ügyében. A médiahatóság fellépését, az érintett szerkesztők és vezetők szigorú szankcióját, a közmédia átvilágítását és a pártatlan működés biztosítékainak kidolgozását követelik. Egyúttal jelezték: az országgyűlésnek is lenne teendője az ügyben. Kár, hogy 2005-ben a Gyurcsány kormány idején és most is használt közmédiás viselkedést akkor nem kifogásolta a MÚOSZ és mások sem. Pedig ez a modell akkor indult be és fejlesztett tökéletesre Rudi Zoltán, akkori elnök úr, aki három évig szenvedett mire kinevezték.

 

A legnagyobb taglétszámú hazai újságíró-szervezet, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a nemzeti médiahatóság, az NMHH azonnali fellépését, a felelősök szankcionálását és „a közmédia jogszerű működését biztosítani képtelen, egypárti médiafelügyelet gyökeres átalakítását” sürgeti azután, hogy olyan leleplező hangfelvételeket tett közzé a szabadeuropa.hu, melyeken az hallatszik, hogy Bende Balázs, az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) vezető szerkesztője azt tanácsolja a Közmédia munkatársainak: ha nem akarják támogatni a kormányt az uniós kampány során, akkor adják be a felmondásukat Németh Zsolt hírigazgatónak. A felvételeken a szakmai körökben csak Pitbullként emlegetett hírigazgató is egészen meghökkentő, a közszolgálati kódexszel aligha összeegyeztethető kijelentéseket tett az értekezlet egy későbbi pontján.

A MÚOSZ közleményében jogsértőként jellemzi, hogy a tegnapi, a Szabad Európa által közölt cikk és mai újabb hangfelvételek alapján az MTVA-nál vezetői utasításba adták a kormánypárt-szolgálat mellett a klímaválság relativizálását, Greta Thunberg „eltüntetését”, a migráció problémájának irracionális felnagyítását, a menekültek elleni gyűlöletkeltést, valamint kifogásolják, hogy állásvesztéssel fenyegették meg a Fidesz-érdekű tartalomszolgáltatást elutasító munkatársakat.

A legnagyobb taglétszámú újságíró-szervezet közleményében úgy fogalmaz, a Szabad Európa által publikált hangfelvétel jogsértő cselekményeket örökített meg, hisz a közzétett hanganyagból kiderült, a köztévé hírszolgáltatása a hatályos médiaszabályozásban előírt sokszínű és pártatlan tájékoztatás helyett az Orbán-kormány politikai elvárásainak kielégítését célozza, és ezt az egyértelmű igényt a televízió vezetői nyíltan közölték is az ott dolgozókkal.

A MÚOSZ szerint „az évente több mint 100 milliárd adóforintból működő, GDP-arányosan Európában a legdrágábbnak számító magyar közmédiánál kialakult, a Szabad Európa által alaposan dokumentált gyakorlat súlyosan jogsértő: egyszerre sérti a hatályos alaptörvényt, a sajtó és a közmédia működésére vonatkozó törvényeket, a Munka Törvénykönyvét és a Büntető Törvénykönyvet.”

A történtek ellentétesek továbbá a közmédia működését finanszírozó állampolgárok érdekeivel is, hiszen a köztelevíziónak nem azt kell mutatnia, amit a kormánypárt látni szeretne, hanem azt a valóságot, ami az országban és a világban történik.

A MÚOSZ úgy véli, az eset arra is rávilágít, amit a újságíró-szervezet évek óta hangoztat: hogy az egypárti, kizárólag a Fidesz delegáltjaival feltöltött médiafelügyelet képtelen biztosítani az állampolgárok szabad és elfogulatlan tájékozódáshoz való alkotmányos alapjogának érvényesülését.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége ezért felszólítja a médiahatóságot a médiabotrány haladéktalan kivizsgálására, az ügyben érintett szerkesztők és vezetők szigorú szankcionálására, a közmédia átvilágítására és a pártatlan működés biztosítékainak kidolgozására.

Jelezték, hogy az üggyel az országgyűlésnek is teendője lenne: „a tanulságokat levonva a közvélemény pártatlan és sokszínű tájékoztatásáért felelős közmédiát ki kell vinni az egypárti kontroll alól, létrehozva egy olyan mechanizmust, amely kizárja a tartalomkészítésbe történő, a pártállami múltat idéző kormányzati beavatkozást, és megteremti a hatékony társadalmi ellenőrzés, a valós szerzői és szerkesztői szabadság, valamint a jogszerű és közérdekű hírszolgáltatás feltételeit a közszolgálat hitelének visszaszerzése érdekében.”

A hangfelvétel miatt korábban Hadházy Ákos országgyűlési képviselő Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatójának távozását és az érintett vezető szerkesztő, Bende Balázs eltávolítását követelte. A Párbeszéd pedig azt közölte: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz fordul, valamint büntetőfeljelentést fogalmaz.

Nos értjük a MÚOSZ felháborodást, de 2005-ben ugyanezt csinálta a Gyurcsány kormány, sőt ők fejlesztették ezt tökéletesre, miután nagy nehezen az MTV elnökének ( majd 3 éves várakozás után ) ki tudták nevezni Rudi Zoltánt és tanácsadóit. Aki nem volt politikailag egyszinű vagy épp nem volt mondjuk erős politikai háttérrel rendelkező személy, azt szó szerint kivégezték. Aki szakmailag jobb volt náluk azt is kitették. Aki független volt az is útban volt. Aki nézett műsort csinált azt is kitették. Hol volt akkor a MÚOSZ ? Vagy akárcsak egy politikus ? Sehol. Akkor mindenki kussban volt.

Az sem volt túl egészséges, hogy a kereskedelmi tévék hírfelelősei és a közmédia Rudi féle kinevezettjei ezen időkben még a hír műsorok tartalmát is egyeztették, nos ez sem túl egészséges tévés újságírás csak jelezzük.

Minthogy az sem, hogy bizony Rudi tanácsadói a Fideszes média bemondóval Liszkay Lászlóval mindenben egyeztettek. Sőt még abban is, hogy ki maradhat a médiában és ki nem. Ezt is reméljük majd a MÚOSZ kivizsgálja. Ha kell szívesen segítünk.

Szóval a MÚOSZ vezetése picit kutakodjon, beszélgessen hozzáértő emberekkel, vonja le a tanúságokat és lépjen. De végre minden esetben.

(cst)