hirdetés

Megúszta az ORÖ ex-fideszes elnöke Farkas Flórián a milliárdos csalási ügyet, amely révén a Híd a munka világába cím alatt lopták el a milliárdokat a roma szervezet tagjai. Az ügynek vannak ugyan gyanúsítottjai de ők úgy tűnik a kis halak és pár 10 milliós tétellel vannak csak megmérve. Azonban a lopást kitaláló vagy arra utasítást adó személyek nem igazán lettek meg, s nem is nagyon keresték őket. Mint ismeretes az ORÖ botrány után az EMMI maga fizette ki az eltűnt milliárdokat. Hadházy Ákos ki is van borulva emiatt. 

 

Hadházy Ákos független képviselő megszerezte az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) botrányos Híd a munka világába programjának nyomozati anyagait: a 800 oldalnyi dokumentum tanúsága szerint a hatóságok az elmúlt hét évben egyszer sem kérdezték ki Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, holott annak idején ő töltötte be a roma szervezet elnöki posztját, és ebben a pozíciójában ő volt az aláírója a program szerződéseinek is.

Megdöbbentünk az iratok áttanulmányozása után, hogy milyen célzottan próbálják Farkas Flórián felelősségének kutatását elkerülni – mondta Hadházy március 29-i online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki képviselő szerint a dokumentumokban található 24 vallomásban még csak rá sem kérdeztek arra, hogy az ORÖ elnöke adott-e valamilyen utasítást az érintetteknek, vagy volt-e köze az ügyhöz.

A Híd a munka világába program ügyében 2015-ben indult nyomozás. Hadházy Ákos feljelentése nyomán költségvetési csalás gyanújával kezdett nyomozni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és megjelent az ügyben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2016-ban – akkoriban példátlan módon – elismerte, hogy védhetetlen visszaélések történtek a hatalmas brüsszeli pénzeket felemésztő projektben, ezért felmondta az uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal.

Az OLAF kimutatása szerint az Emmi a szerződésbontás előtt összesen 24 szabálytalansági eljárást indított az ORÖ által lefolytatott közbeszerzésekkel és beszerzésekkel kapcsolatban. Tizenegy esetben maga a minisztérium állapított meg a szabálytalanságot. Végül az ORÖ által elszámolásra benyújtott 1,6 milliárd forintot kitevő tételekről kimondták, hogy a „teljes összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja”. Ezeknek a visszaéléseknek a nagy részét akkor követték el, amikor a fideszes országgyűlési képviselő volt az ORÖ elnöke.

Hadházy keddi sajtótájékoztatója szerint a 800 oldalnyi kihallgatási anyagból az is kitűnik, hogy a vizsgálatok nem a támogatás milliárdos tételeinek eltűnését firtatják, hanem egy-egy néhány tíz millió forintos részlettel foglalkoznak. A képviselő szerint azok az ügyek sem bukkantak fel a rendőrségi vizsgálatban, amiket az OLAF már korábban kinyomozott. Nem vizsgálták például azokat a kifizetéseket, amelyeket a roma önkormányzat „Farkashoz hű tagjai kaptak”.

Ez a nyomozás egy valamire jó, arra, hogy bemutassa, hogyan próbálja Polt Péter szabotálni a vizsgálatot, és hogy próbálja kimenteni a Fideszhez közeli vezetőket – közölte Hadházy, hozzátéve, hogy kormányváltás esetén meglesznek az eszközök arra, hogy az ilyen nyomozásokat kiterjesszék, kétharmad esetén pedig arra is, hogy „megnehezítsék Polt Péter számára a fideszesek kimentését” az ilyen és hasonló ügyekből.

Polt Péter korábban egyébként az ügy rendkívüli terjedelmével és bonyolult jogi megítélésével magyarázta a nyomozás elhúzódását. A vizsgálat lezárásának határideje a sokadik meghosszabbítás után jelenleg 2022. június 10.

( Balu )