hirdetés

Az ÁSZ döntése ellen nincs helye panasznak és jogorvoslatnak, így a Jobbiknak egyedül az Alkotmánybíróság tud csak segíteni, hisz a tiltott pártfinanszírozásról szóló jogi passzus alkotmányellenes. A Fidesz nagy kihívójának így nem kell aggódnia, sőt most kaphat csak erőre, hisz épp mártírt csinál belőlük az ÁSZ.
vona_jobbik_mtiA Jobbik plakátcégekkel kötött szerződései, számlái, illetve egyéb dokumentumok alapján vizsgálta az Állami Számvevőszék a párt idei év első felé vonatkozó gazdálkodását. Az ÁSZ által szerdán kiadott jelentéstervezet szerint a hatóság több mint 331 millió forintos bírságot szabott ki a pártra, a vizsgálat szerint ugyanis ennyi nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el a Jobbik jogi személyektől.
A Jobbik ugyan vitatja a vizsgálat jogszerűségét, véleményük szerint az ÁSZ úgy állapított meg ekkora büntetést, hogy nem tekintette meg a párt gazdálkodására vonatkozó dokumentumokat, azokat egyszerűen nem volt hajlandó átvenni a gazdasági igazgatótól.

Az ÁSZ részéről Horváth Bálint eloszlatta a kételyeket. A félreértést az adja, hogy két egymástól független dolgot kevernek össze.
Egyfelől indult egy átfogó, minden pártra kiterjedő 2015-16-os időszakra vonatkozó ellenőrzés, melynek adatszolgáltatási határideje október 3-án lejárt. Tekintettel arra, hogy a Jobbik nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, az ÁSZ az ügyészséghez fordult. Az ügyészség nyomozást rendelt el, melyet szerdán újabb három hónappal meghosszabbított – idézte fel Horváth Bálint, aki azt hangsúlyozta, ennek semmi köze a szervezet szerdán kiadott jelentéséhez.

Októberben hatósági bejelentés érkezett hozzánk a Jobbik 2017 első felében kötött plakátkampányával kapcsolatban. Megvizsgálva a bejelentéshez csatolt dokumentumokat, az ÁSZ a Jobbik esetében kiterjesztette a vizsgált időszakot ez év első felére.
Az ellenőrzés alapját a Jobbik plakátcégekkel kötött szerződései, számlái és egyéb iratok képezték, melyek ÁSZ birtokában vannak – közölte Horváth Bálint, aki hangsúlyozta: a 331 millió forintos bírság kiszabása nem hasra ütéssel történt, ez az összeg a különbözet a piaci ár, és a Jobbiknak felszámolt díj között.

Azonban ez az ÁSZ elmarasztalás jól jöhet a Jobbuknak. Sőt most kezd mártír lenni Vona Gábor és csapata, hisz az ÁSZ állásofglalás ellen nem lehet panasszal élni, nem lehet megfellebbezni, azaz alkotmány és demokrácia ellenes, legalábbis annak tűnik. Az LMP ex vezetője, ma már sztár ügyvéd Schiffer szerint a Jobbiknak az Alkotmánybírósághoz kell fordulnia. .

A Jobbik haladéktalanul alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz és/vagy az ellenzéki frakciók közösen kezdeményezik a pártokról szóló törvény tiltott támogatásra vonatkozó passzusainak utólagos normakontrollját. -írta Schiffer közösségi oldalán.