hirdetés

Puff neki, akár 10 forinttal is drágulhat az üzemanyag. Nem csak az egyik üzemanyagfajta ára emelkedett nagyot a nemzetközi piacokon hanem, még a forint is az autósok ellen dolgozott az elmúlt héten. Az autósoknak nem lesz jó hetük az már szinte biztosra vehető.

auto tankolas

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a dollár árfolyamának alakulása. A GKI Energiakutató a Reuters adatközlése alapján azt írja: az elmúlt héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 4%-kal emelkedett, miközben a gázolaj ára csak 1,2%-kal lett olcsóbb.

Több elemző felhívta a figyelmet arra, hogy a töretlen észak- és dél-amerikai benzinkereslet miatt emelkedik a benzin ára, míg a dízel esetében jóval bőségesebb a kínálat. Az üzemanyag-fogyasztás várhatóan augusztus végéig erős marad, azonban a tőzsdei áraknál már július végétől mérséklődik a kereslet okozta nyomás, így az üzemanyagárak mérséklődésére is számítanak.
A forint a görög válság miatt sokat gyengült, összességében öt és fél forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. Ezen a héten a forint jelentősebb gyengülése felerősítette a benzin dollárban mért áremelkedését, s növekedésbe fordította a dízel árak dollárban mért csökkenését – írja a GKI Energiakutató.
A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében 6-9 forint közötti árnövekedést indokolnak. A dízelnél alig egy forintot tesz ki a forintban számolt árváltozás, ezért itt nem feltételezünk módosítást.
A benzin ára 393-396 forint/liter körül alakulhat, a gázolaj ára várhatóan 379 Ft/liter maradhat.
Egy nagyon halvány reménysugár azért maradt: az előrejelzés a szokásosnál most több bizonytalanságot hordoz. A változtatás mértéke attól is függ, hogy a mediterrán piacon kívül mely piacok árváltozását veszik figyelembe, illetve hogyan ítélik meg a görög válság okozta hatásokat. Az előrejelzést az is bizonytalanná teszi, hogy a Reuters hírügynökség július 3-ára nem közölt tőzsdei árat a benzinre.