hirdetés

Felgyorsult a nyomozás az ORÖ milliárdos és kétes pénzköltéseinek az ügyében. Tucatjával hívják be ugyanis tanúmeghallgatásra az embereket. A NAV az Országos Roma Önkormányzat 2014. április 1. és 2015. július 31. közötti időszak pénzköltéseire kíváncsi legfőképp, amikor is a szervezetnek az a Farkas Flórián volt a vezetője, aki a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök fő romatanácsadója is.

Farkas-Flórián-budapestbeaconVajda László is megerősítette az információnkat. A fideszes ORÖ-képviselőt 28-ára idézték be tanúként, úgy tudja, hogy főként Híd a munka világába pénzköltéseit vizsgálja a NAV. Hozzátette, hogy tudomása szerint nemcsak képviselőket fognak kihallgatni, hanem mindenkit, akinek a fent már említett időszakban köze lehetett a pénzmozgásokhoz: családtagokat, külsősöket stb.

Én úgy tudom, hogy 150-200 ember is érintett lehet a kihallgatásokban – mondta Vajda László.

A képviselő szerint hamarosan változások állhatnak be az országos romapolitikában, ennek lehet az egyik előszele a tömeges kihallgatás. Emlékeztetett továbbá arra, hogy Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke nemrég arról beszélt az ATV-ben, hogy kiadják Farkas Flórián mentelmi jogát, amennyiben a legfőbb ügyész kikéri azt. Az is érdekes fejlemény, hogy egy hete kitették a miniszterelnöki biztost az európai ügyek parlamenti bizottságából.

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke is megerősítette a kihallgatások tényét, azt ugyanakkor cáfolta, hogy minden képviselőt beidéztek. Neki például nem kell megjelennie a NAV előtt, elmondása szerint azért, mert sem a Farkas-, sem a Hegedüs-érában nem fogadott el javadalmazást az Országos Roma Önkormányzattól, tehát nincs is miről beszámolnia. Úgy tudja, mindenkit meghallgatnak, akivel az adott másfél éves időszakban megbízási szerződést kötöttek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma március 8-án közölte, hogy szabálytalanságok gyanúja miatt elállt az Országos Roma Önkormányzattal a Híd a munka világába projektről kötött szerződéstől. A kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket, mintegy 1,6 milliárd forintot.

Már korábban is lehetett tudni, hogy óriási gondok vannak a projekt háza táján. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly májusban költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen, az ORÖ Gellérthegy utcai ingatlanában pedig lefoglalta a programmal kapcsolatos összes dokumentumot.

(Forrás: Esti Újság–ATV)