hirdetés

Lehet, hogy eltörlik az 56-os halálos ítéleteket. A Fidesz-közeli napilap, a Nagyar Idők értesülései szerint az 1956-os forradalom közelgő, hatvanadik évfordulója alkalmából az igazságszolgáltatás és más jogi szakterületek vizsgálatokat végeznek, áttekintik az akkori megtorló ítéletek, köztük a Nagy Imre-ügy tanulságait is. Az Esti Újság úgy tudja, hogy a halálraítéltek hozzátartozói komoly anyagi kártérítésre számíthatnak majd.

1956

Nagy Imrét és társait 1958-ban halálra, illetve szabadságvesztésre ítélték. A volt miniszterelnököt és mártírtársait 1989. július 6-án, ítéletük hatályon kívül helyezésével rehabilitálták. A Magyar Idők szerint még nem alakult ki szakmai konszenzus arról, hogy indokolt-e semmissé tenni a Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós elleni ítéleteket. Kónya István, a Kúria elnökhelyettese elmondta: a közelgő évforduló indokolttá teszi, hogy történeti távlatból értékeljék a forradalom leverését követő politikai megtorlást, ennek érdekében műhelymunka folyik.

Kónya István úgy látja: a halálos ítéletekkel zárult bírósági eljárások nem ítélkezésnek, hanem leszámolásnak nevezhetők, sérthették a humanitárius jogot, ezért nem részei az igazságszolgáltatásnak.

A Kúria most azt vizsgálja, hogy milyen jogi-szakmai keretek közt lehet ezt kifejezésre juttatni. 1956 után több mint kétszáz halálos ítéletet hirdettek ki a bíróságok.

Az Esti Újság úgy tudja, a Kúria, amennyiben eltörli a halálos ítéleteket, úgy a családtagok, hozzátartozók, komoly anyagi és erkölcsi kártérítést indíthatnak a magyar állam ellen.