hirdetés

A rendőrség szerint bűncselekmény a plakátfirkálás . A rongálás lehetne szabálysértés is, amennyiben az okozott kár 50 ezer forint alatt van, de a rendőrség szerint nem az. A Kettős Mérce két szerzője elment lefesteni a bevándorlás-ellenes plakátokat, majd 6 órát töltöttek egy rendőrőrsön, de a neheze csak ezután jött.Ráadásul Szegeden is dübörög már a plakát festés. A rendőrség pedig lassan nem fogja tudni kezelni normálisan ezen plakát ügyet.  

plakát

A rongálás lehet szabálysértés is, ahogy írtuk, ha az okozott kár 50 ezer forint alatt van. De a büntetőtörvénykönyv szerint amennyiben a rongálást falfirka, grafiti elhelyezésével követték el, az mindenképp bűncselekmény, így pedig szabadságvesztéssel büntethető. A beszámoló szerint a bloggerek teddy hengerrel három csíkot húztak a plakátra, a rendőrség mégis falfirkaként értelmezi ezt és bűncselekmény miatt kezdett eljárást ellenük. „Rongálás graffitis verziójával, vagyis bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak meg, így valószínűleg büntetőeljárás fog indulni ellenünk” – írják.

Időközben  Szegeden két aktivista festett le több bevándorlásellenes plakátot, a rendőrség az otthonukban is kereste őket.

Miután a szüleinél is keresték, végül a Belvárosi Moziban találták meg az egyik plakát festőt, számolt be minderről a Délmagyar.hu.  A lap azt írja, a korábban internetadó ellenes tüntetéseket is szervező két aktivista festette le szerdán délután a városban a Rókusi körútnál kitett bevándorlásellenes plakátokat, a fehérrel lefestett szöveg fölé pedig azt írták, hogy “Szégyen!”, “Szeged nem kéri!”, illetve “Szeged nem ilyen”. A két aktivista egy fényképet is feltett magáról a Facebookra.

Egyikük, Szalai Balázs később éppen moziban volt, amikor megtudta, hogy szüleinél már keresik a rendőrök, a moziból ezután önszántából távozott az utcán rá váró rendőrökhöz, akik miután azonosították, bevitték a kapitányságra.

TASZ-plakát

Úgy tudjuk a Belügyminisztérium sajtósai is nehezen bírják a plakát-ügyet. A TV2 riporterének kérdéseire is inkább kioktatást tartottak, és próbálták lejáratni a tévét.