hirdetés

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Szepessy Zsolt Monok volt polgármesterét, élettársát és annak fiát befolyással üzérkedés miatt. Az ügyészek szerint több száz ukrán állampolgárnak ígértek pénzért közbenjárást a magyar állampolgárság megszerzésében. A volt polgármester ügyvédje szerint nonszensz a kényszerintézkedés, hisz fél éve tudott mindenki arról, hogy ügyfele ellen nyomoznak. Így, ha akart volna akkor már réges rég megsemmisíthette volna a bizonyítékokat és a tanukat is megfélemlíthette volna, de esze ágába nem volt ilyen.  

szepessy, monok

Igen súlyos döntést hozott a bíróság Monok polgármesterének ügyében. Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Szepessy Zsolt ex-polgármestert, az Összefogás Párt elnökét, valamint élettársát és annak fiát. A vádhatóság szerint a 2013-ban közel 600 ukrán állampolgárnak pénzért azt ígérték a gyanúsítottak, hogy a törvényi feltételek hiányában is segítenek megszerezni nekik a magyar állampolgárságot. A gyanú szerint Szepessy 2013-ban megismerkedett két ukrán állampolgárral, akikkel megállapodott abban, hogy hivatali kapcsolatai révén segít a honosítás révén állampolgárságot szerezni olyan ukránoknak, akik egyébként törvényesen nem kaphatnák meg az állampolgárságot. Az “ügyintézésért” az ügyészség szerint fejenként mintegy 1000 eurót kért. Szepessy élettársa és annak fia a pénz és az okiratok átvételében segített. Az ügyészség szerint2013 végéig a társaság mintegy 600 ukrán személy honosítását “vállalta”, és 200 millió forint körüli összeget szereztek meg.

A három gyanúsítottat üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt hallgatták ki. A kényszerintézkedést az ex-polgármester ügyvédje Dr. Futó Barnabás túlzónak tartja.

Ügyfelem is már vagy fél éve tudja, hogy nyomozás folyik ellene. Így azt gondolom, hogy a legsúlyosabb kényszerintézkedést kérni rá, mondván, hogy a bizonyítékokat megsemmisítheti, nonszensz. Az ügyészség semmit nem tudott tényekkel alátámasztani pedig kellene a törvény értelmében. Ügyfelem, ha akarta volna ennyi idő alatt rég elszökhetett volna. Nem tette. Ha akarta volna minden bizonyítékot megsemmisít, ezt sem tette. Ha akarta volna a tanúkat is befolyásolhatta volna, de ezt sem tette. Fellebbeztünk és remélem a bíróság belátja, hogy az ügyészi indítvány túlzó és enyhébb kényszerintézkedést is elegendőnek tart majd- mondta az Esti Újságnak dr. Futó Barnabás ügyvéd.

Mint ismeretes Szepessy Zsolt 2006-2010 között volt Monok polgármestere, majd a tavalyi parlamenti választáson az Összefogás Párt színeiben indult, de nem jutott be a parlamentbe. Ám azóta is aktív volt a közéletben. Legutóbb akkor lehetett hallani róla, amikor a vasárnapi boltzár ügyében nyújtott be több – egymásnak ellentmondó – népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Idén júniusban azzal is a hírekbe került, hogy a menekültekről, a szociális kártyáról és többek között a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról kezdeményezett népszavazásokat. A pártelnök többek között arról akart referendumot, hogy “Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország ne fogadjon be menekülteket?”