hirdetés

Előzetesbe került egy 62 éves ex bírónő, aki akár 12 évet is kaphat. A gyanúsítottat súlyos százmilliós csalással hozták összefüggésbe. A Fővárosi Ítélőtábla elfogultságot jelentett be a nem hétköznapi ügyben, mert a dutyiba került kolleganő náluk dolgozott hosszú ideig.

 

Elrendelte egy korábban bíróként, most ügyvédként dolgozó nő letartóztatását a Budakörnyéki Járásbíróság. A nőt több százmillió forintos csalással gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség.

A Budapest Környéki Törvényszék az MTI-vel tudatta, a 62 éves nő nyugdíjazásáig többek között a Fővárosi Itélőtáblán bíróként dolgozott, majd ügyvédként folytatta.

A gyanú szerint 2008 októberétől pénzintézetektől igényelt és kapott több milliós személyi kölcsönöket, amelyek törlesztéseit egy idő után nem tudta fizetni, így újabb és újabb, a korábbi hiteleket kiváltó kölcsönöket vett fel. Ezek egy részét visszafizette.

A nő a folyamatos fizetési nehézségeinek áthidalására 2012-től a kölcsönadókat megtévesztve magánkölcsönöket vett fel, noha tudta, esélyes sincs azok visszafizetésére. A jelentős összegeket gyermekkori barátaitól, közeli ismerőseitől, kollégáitól igényelte.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele a bűnhalmazatra tekintettel 2-12 évig terjedő szabadságvesztés.

Az ex-bírónő letartóztatását azzal indokolták, hogy tényleges tartózkodási helye nincs bejelentve, a bűncselekményekből származó vagyona nem került elő, így megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne, elrejtőzne.

A gyanúsított jogi végzettségére, korábbi bírói beosztására és jelenlegi ügyvédi tevékenységére tekintettel megállapítható, hogy tisztában volt cselekménye súlyával, jogi minősítésével, tartott a büntetőjogi felelősségre vonástól.

A bíróság szerint amikor a gyanúsított tudomást szerzett az ellene folyó büntetőeljárásról hitelezőit hamis tanúzásra próbálta bírni, így feltehető, hogy a sértetteket befolyásolná, a bizonyítékokat megsemmisítené, elrejtené, újabb bűncselekményt követne el.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben elfogultságot jelentett be, így a Budakörnyéki Járásbíróságot jelölték ki az eljárásra. A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta, az indítványokat megvizsgálta és az ügyészi kezdeményezéssel egyetértve elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítésekor hozandó határozatáig, de legfeljebb egy hónap időtartamra. A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, így az nem végleges, de végrehajtható.

Az azért érdekes, hogy ebben a különös bűnügyben a vádhatóság a gyanúsítottnak még csak a nevének a mmonogramjait sem merte közölni. Máskor megteszik gondolkodás nélkül.

 

Helyreigaztás

A Fővárosi Itélőtábla helyreigazító közleménye.

A csaló brónő soha nem dolgozott a Fővárosi Ítélőtáblán. A Fővárosi télőtábla pedig nem jelentett be elfogultságot az ügyben, hanem az ügyben elfogultságot bejelentő Fővárosi Törvényszék helyett az eljárásra a Budakörnyéki Járásbíróságot kijelölte.

Az Előzetesbe került az ismert bírónő cimmel megjelent közleményben valótlanul állítottuk, hogy a gyanúsított a gyanú szerint a nyugdíjazásáig többek között a Fővárosi Itélőtáblán dolgozott bíróként.

Valótlanul állítottuk továbbá azt is, hogy a Fővárosi Ítélőtábla elfogultságot jelentett be.

Ezzel szemben a valós tény az, hogy a gyanúsított soha nem dolgozott a Fővárosi Itélőtáblán.

A Fővárosi Itélőtábla pedig nem jelentett be elfogultságot az ügyben, hanem az ügyben elfogultságot bejelntő Fővárosi Törvényszék helyett az eljárásra a Budakörnyéki Járásbíróságot kijelölt. -írta dr.Ribai Csilla, elnök asszony az Esti Újságnak.