hirdetés

Bajban a szlovák ex-belügyminiszter és a szlovák miniszterelnök Robert Fico is. A bazini Specializált Büntetőbíróság előzetes letartóztatásba helyezte Robert Kaliňákot, aki 2012-2018-ig felügyelte a rendvédelmi szerveket. A bíró szerint az ügyészség indítványa megalapozott és a bizonyítékok alapján is indokolt Kaliňák előzetes letartóztatása. Fico lesz a következő nagy vad.

 

Bár súlyos évek várhatnak az ex-szlovák belügyérre, elég fura módon boldogan fogadta, hogy bilincsbe vetek és előzetes letartóztatásba került.  Legalábbis az őt váró sajtónak ezt játszotta el.

Tény, hogy Szlovákiát behálózta a politikai és az alvilági korrupció. Ezt mutatja sok-sok bűnügy és eljárás is, ráadásul az igazságszolgáltatás jelenlegi vezetői próbálják visszanyerni a törvényekbe vetett hitét az embereknek.

Kaliňák ügyvédei tiszteletben tartják a bíróság döntését, de nem azonosulnak vele. “A bíróság érvelése nagyon kimért volt és igazából nem kaptunk semmilyen választ arra, mivel teljesülnek a letartóztatás feltételei, és a védelem által bemutatott érvelésre sem kaptunk választ” – tájékoztatták az ügyvédek a sajtót a döntés után, ami ellen fellebbeztek. Panaszukat a Legfelsőbb Bíróság fogja elbírálni.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség a NAKA szerdán reggel vette őrizetbe Robert Kaliňákot maffiavád és adótitok megsértése miatt. A szombati döntés előtt pénteken vezették először bíró elé, akkor maradandót alkotott: mosolyogva integetett bilincsbe vert kezeivel az újságíróknak az ex-belügyminiszter. Mielőtt a rendőrök bevezették a bíróságra, egy kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy “Matovič szörnyen gyáva”.

Kaliňákot, aki összesen tíz éven keresztül volt a Fico-kormányok belügyminisztere, főnökével, Robert Fico háromszoros exkormányfővel együtt azzal gyanúsítja a NAKA, hogy az állami hatóságokon belül tevékenykedő bűnszervezet csúcsvezetői voltak.

A rendőrség korábban a Tisztítótűz azaz Očistec nevű akció keretében a nyitrai Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány ellen indított ugyanilyen gyanúval eljárást.

Robert Kaliňákot továbbá azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy Andrej Kiskát politikai indíttatásból akarta lejáratni a volt államfő cégének (KTAG) adócsalási botrányán keresztül.

A szóban forgó ügy dokumentumait az adóhatóság (Finančná správa) akkori igazgatója, František Imrecze biztosította be, és az adóhatóság bűnügyi hivatalának vezetője, Ľudovít Makó készített hozzá egy elemzést. Ők korábbi kihallgatásaikon elismerték a bűncselekmény elkövetését.

Az adócsalás gyanújának részleteit egy régi alvilági figura, Tomáš Rajecký, a Piťo-féle pozsonyi bűnszervezet egykori tagja juttatta el a sajtónak egy anonim e-mail címről. Az anyagot – saját bevallása szerint – Norbert Bödör adta át neki egy borítékban.

A volt belügyminiszteren kívül az ismert ügyvédet, Marek Parát is az említett bűnszervezetben való részvétellel gyanúsítják.

A nyomozati anyagok szerint Para – aki az utóbbi időben Marián Kočner és Norbert Bödör oldalán tűnt fel védőügyvédként – a bűncselekmények idején gyakran tett látogatást az országos rendőr-főkapitányság pozsonyi épületében. A látogatások során a Bödör “zsebében” lévő rendőrökkel konzultálhatott arról, miként kéne büntetőeljárást indítani Vasiľ Špirko magas beosztású ügyész ellen – aki akkoriban a Kaliňákhoz tartozó üzleti körök gazdasági bűncselekményeinek vizsgálatát felügyelte.

Kaliňákhoz hasonlóan Parát szintén vizsgálati fogságba helyeznék a hatóságok, erről vasárnap délelőtt fog dönteni a Specializált Büntetőbíróság.

A rendőrség és a Speciális Ügyészség illetékes ügyésze Robert Fico előzetes letartóztatását is kezdeményezte. Az ellenzéki politikust azonban egyelőre nem vették őrizetbe, mivel ahhoz a parlament beleegyezése szükséges – mivel Kaliňákkal ellentétben Fico jelenleg parlamenti képviselő.

Robert Kaliňák a Pozsonyi Fogság és Büntetés-végrehajtási Intézetben fogja tölteni előzetes letartóztatását.

 

(Csákány)