hirdetés

Egészséges talajokat az egészséges életért – ezzel a mottóval indult útjára 2015-ben  „A talajok nemzetközi éve”, amely felhívja a figyelmet a tudatos és fenntartható talajművelés, valamint tápanyag-gazdálkodás fontosságára. Ráadásul most mindehhez hazánk kormánya az új AKG program keretében célzott támogatást is nyújt, ösztönözve ezzel a magyar gazdákat, hogy a talajok termékenységét megőrző, illetve azt növelő technológiákat alkalmazzanak. Ez a célzott támogatás a baktériumtrágyák, avagy a talajbaktérium-készítmények használatát, a szerves trágyázást, valamint a talajtakaró növények vetését (zöldtrágyázás) érinti.

mikro-vital

A hektáronkénti akár 67 eurós támogatás ezek közül csak egy elemre vehető igénybe, bár a technológiai megoldások társíthatók egymással, sőt a legtöbbször ezek kombinációjával érhetjük el a legjobb eredményt. Ennek ellenére a gazdálkodónak el kell döntenie, hogy termőtalajának védelme, illetve gazdagítása melyik módszerrel a leghatásosabb, melyik technológia alkalmazásához szeretne támogatást igényelni – tájékoztatta lapunkat Justus Lilla, a Mikro-Vital baktériumtrágyát forgalmazó Bio-Nat Kft. ügyvezetője, akik a magyar piacon elsőként foglalkoztak talajbaktérium-készítményekkel.

Néhány százalék plusztermés sokak szerint minden befektetést megér! A siker alfája és ómegája azonban a talaj! A talaj állapota, humusztartalma, pH-ja, szerkezete, szervesanyag-tartalma és még számos paramétere befolyásolja növénytermesztésünk sikerét. Kiemelt fontosságú tehát, hogy talajaink elegendő mennyiségű mikroorganizmust tartalmazzanak, és azok kellő hatékonysággal „tegyék a dolgukat”.

Erre kiváló megoldás a baktériumtrágya, amely nem más, mint a földbe juttatott, kitenyésztett, élő baktériumtörzsek együttese. A talajbaktériumok javítják a talajszerkezetet, növelik a felvehető tápanyagkészletet, segítik a műtrágyák jobb felszívódását, növelik a talaj termőképességét, művelhetőségét. Ráadásul a szükséges műtrágya mennyiségét a talaj tápanyag-ellátottságától függően akár csökkenteni is lehet, ami hatalmas előny.  Már kisebb területeken is megéri kipróbálni – nyilatkozta Justus Lilla.

A baktériumtrágyák hektárköltsége nagyjából megegyezik egy minőségi gombaölő szer költségével. Ezt kell összevetni a baktériumtrágya számos további előnyével: kevesebb kemikália, több termés, egészségesebb élelmiszerek, jövedelmező kultúrák sűrítése a vetésforgóban. A technológia alkalmazásának köszönhető megtakarítás mértéke függ az alkalmazás helyszínétől, a tárolás és kijuttatás módjától, illetve a használt készítménytől is.

Nincsenek véletlenek. A baktériumtrágya használatát nemhiába támogatják központilag. Összevetve más támogatott technológiákkal, a baktériumtrágya elem alkalmazása minden gazdálkodó  számára elérhető, az időjárási tényezők kockázata kicsi, az esetleges járulékos költségek szintje minimális, növényi hormonokat termel, a növényfejlődést serkenti, a kórokozókat gátolja, a növény kondícióját javítja, illetve az alkalmazásának időpontját illetően tágak a lehetőségek.