hirdetés

Elmaradt a nagy CSOK-roham
2016-02-22 08:10

Nem igazán kapkodnak a CSOK után. Szinte csak azok igényelték eddig az új lakáshoz adható CSOK-ot, akiknél már három gyerek van a családban, ez pedig jóval alulmúlja a kormányzat számításait.

családiház-kp.hu

Rengetegen érdeklődnek a bankoknál a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) új lehetőségeiről, de a jogszabályváltozások és az új építésű lakások kis száma miatt egyelőre kevesen igényelték a támogatást. Éppen ezért érthető, hogy a vízcsapból is a CSOK reklámja folyik, a kormányzati propaganda így sikeresnek nem nevezhető.

A bankok arról számoltak be, hogy eddig főként a már háromgyerekes családok érdeklődnek a lehetőség iránt. A nagy többség elsősorban a háromgyerekeseknek szánt új lakáshoz adható 10 plusz 10 milliós lehetőségről kérdezősködik, ugyanakkor sokan megvárták a napokban megjelent új kormányrendeletet. Idén várhatóan közel 40 ezren igényelhetik majd, januárig pedig nagyjából 9000 ember vette igénybe a támogatást.

A pénzintézetek tapasztalata szerint jelentős az érdeklődők és a végül igénylést is benyújtók száma közötti eltérés, ami azzal is magyarázható, hogy a legtöbben az új lakásra kapható (10 plusz 10 milliós) konstrukció iránt érdeklődnek, az új ingatlanok esetében pedig természetesen eltolódik az igénylés tényleges benyújtása, mert jelentős átfutási időt jelent az építkezés lebonyolítása.

(Fotó: illusztráció)