hirdetés

Valami megint van a Zsolnay manufaktúránál. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói állítólag megszállták reggel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pécsi székhelyét. A NAV költségvetési csalás gyanúja miatt vizsgálódik. Mindenesetre az elmúlt években igen sok zűr van a Zsolnay körül. A gyárat megmentőnek kikiáltott és először a kormány által is szeretett szír vállalkozót már annyira nem kedvelik. Sőt megy az adok-kapok is a cégnél állítólag továbbra is.

zsolnay_pillango

A Bama hírportál információi szerint a cégnél egy bejelentés nyomán indult átfogó vizsgálat, amelynek eredményeként több dolgozót is kihallgattak, illetve elkísértek a nyomozók, köztük a cégvezetőt is, akit a cikkben nem neveztek meg.

Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense közölte, hogy költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indítottak büntetőeljárást, további tájékoztatást azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt adni.

A Bama.hu megkereste Cséplő Petrát, a porcelánmanufaktúra igazgatóságának elnökét, aki későbbre ígért tájékoztatást.

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és fő tulajdonosi köre múlt hétfőn azt közölte: attól tartanak, hogy továbbra is ellenséges kivásárlási szándék fenyegeti a céget, amelyhez asszisztál a kisebbségi tulajdonos, a Pécs Holding Zrt., a baranyai megyeszékhely önkormányzatának vagyonkezelő vállalata. A pécsi önkormányzat akkor úgy tájékoztatta az MTI-t, szándékuk, hogy a város emblematikus vállalata a jövőben is biztonságban legyen.

Ehhez képest pár napja még arról volt szó, hogy a fideszes városvezetésű Pécs el akarja adni a Zsolnayban lévő részvényeit.

A Zsolnay-gyár körül úgy tűnik. van vita. A többségi tulajdonos szír üzletember, Bachar Najari szerint Pécs fideszes városvezetése akarja eladni a részvényeit, s ezzel ellehetetleníteni  a céget és így őt is, mint többségi befektetőt. Erről a Bama is hosszasan beszámolt pár napja. Így igen átlátszónak vagy épp furának tűnik ez a mostani NAV-razzia, bár az is lehet, hogy nincs is semmiféle összefüggés az ellenőrzés és a tulajdonosok közti vitának, csupán véletlen és szerencsétlen egybeesésről van szó.

Kinek szerette volna eladni a közelmúltban a Pécs Holding Zrt. a Zsolnay Zrt. még a nála lévő részvénypakettjét, a kérdést még a múlt héten tette fel lapunk a Pécs Holdingnak, amelyre ma érkezett válasz. Azt is megkérdeztük, miért hiúsult meg az adásvétel, mennyi lett volna az eladási ár, és igaz-e, hogy Bachar Najari többségi tulajdonos akadályozta meg az ügyletet.

A Pécs Holding Zrt. hétfőn válaszolt lapunknak. Azt írták, hogy a birtokukban lévő Zsolnay-részvények megvásárlásával kapcsolatban több megkeresés is érkezett hozzájuk a közelmúltban, azonban egyetlen vételi ajánlat sem érkezett egyetlen érdeklődőtől sem, mivel a többségi tulajdonos nem szolgáltatott adatokat. Vagyis nem tagadták, hogy tárgyaltak volna az eladásról.

Sőt, a Zsolnay Zrt.-től hétfőn délelőtt közleményt küldtek lapunknak, amelyhez több dokumentumot is csatoltak. Az egyik tavaly októberi keltezésű, és Barna Béla a Pécs Holding vezérigazgatójaként írta Bachar Najari többségi tulajdonosnak. Azt kérte tőle, hogy küldjön el a gyárról mérlegadatokat és eredménykimutatásokat egy befektetői csoport részére, akik megvásárolnák tőlük, a Pécs Holdingtól a Zsolnay-részvények egy részét. A Pécs Holdingnak 19,5 százalékos részesedése van a gyárat működtető zrt.-ben. Ugyanabban az időben, múlt októberben Partos János, a pécsi polgármesteri kabinetiroda vezetőjeként írt szintén Najarinak, hogy a részvények iránt érdeklődő cégcsoport tagjait szíveskedjenek a gyárban fogadni, és betekintést nyújtani számukra a vonatkozó iratokba.

A Zsolnay vezetése azt írta közleményében, amiatt hozták nyilvánosságra a dokumentumokat, hogy világossá váljon a társaság kisebbségi tulajdonosainak részvényeladási szándéka. Jelenleg még nem nevezik meg a cégcsoportot, amely szerintük a Zsolnay megszerzését nem adta fel, viszont a szerintük „ellenséges kivásárlási szándék véghezvitelében a kisebbségi tulajdonos (Pécs MJVÖ) képviselője készségesen segíti őket úgy, hogy eszközként használja a Zsolnay Zrt. stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté minősíttetését, jogvita, per alatt álló követelések kikényszerítésével, kötelezettségek súlyos hátralékként történő feltüntetésével, lejáratással, amelyben nem mérlegeli, hogy saját, 19 százalékban tulajdonolt cégének is jelentős károkat okoz.” Szerintünk nincs rendben az sem, hogy „egy városvezető részinformációkkal befolyásolja a közvéleményt Zsolnay-ügyben”.

Páva Zsolt Facebook-bejegyzésével kapcsolatban úgy fogalmaz a közlemény, hogy nem értik, hogy ha pécsieké a Zsolnay, akkor miért akarja ilyen elszántan értékesíteni részvényeit Pécs Városa és a Pécs Holding Zrt.

A városháza sajtóközleményben reagált az ügyben:

Pécset és a pécsieket a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. jelenlegi többségi tulajdonosa ki akarja zárni a gyár életéből, távol akarja tartani attól, hogy megismerjék a társaság valós helyzetét, ami megengedhetetlen.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. hétfői közleménye is azt mutatja: a gyár többségi tulajdonosainak nem tetszik, hogy a pécsi önkormányzata szeretne belelátni a társaság működésébe, valós pénzügyeibe, mérlegébe.

Ennek két magyarázata lehet, de egyik sem jelent semmi jót.

Az egyik, hogy a gyár tulajdonosainak van valami takargatni-, titkolnivalójuk.

A másik, hogy a többségi tulajdonos kicsinyes bosszút kíván állni azért, mert korábban a Magyar Kormány jogi védelem alá helyezte a társaságot, illetve kicsinyes bosszút kíván állni azért, mert a város elvárja, és jogosan követeli, hogy a társaság megfizesse a tartozásait, az elmaradt közüzemi díjakat, helyi adókat.

A Zsolnay-gyár többségi tulajdonosának homályos szándékaival a pécsi önkormányzat szándékai egyértelműek voltak a múltban, a jelenben és a jövőben is. Ez pedig nem más, mint hogy mindent megteszünk azért, hogy a város emblematikus vállalata biztonságban lehessen.

Köztartozásmentes nyilatkozatot is csatoltak.

A Zsolnay Zrt.-től a közleményükhöz egy idén áprilisi keltezésű iratot is mellékeltek, amelyet a köztartozásmentes adózói adatbázisból nyomtattak. Nyilvánvalóan amiatt, mert Páva Zsolt polgármester levelében, amelyben kérte a kormánytól, hogy minősítsék kiemelt stratégiai jelentőségű céggé a Zsolnay Zrt.-t, állította, hogy tartozásaik vannak. A polgármester múlt héten is megerősítette ezt lapunknak, azt mondta ugyanis, hogy pécsi városi cégeknek számlákkal, illetve helyi adóval is el vannak maradva, mintegy 90 millió forint értékben.

(Forrás: Bama)