hirdetés

Egyelőre nyert a közöny. Ezren tüntettek az MTA államosítása ellen csak. Ahogy az várható volt, kedden a parlament megszavazta a Magyar Tudományos Akadémia  átalakítására vonatkozó törvényjavaslatot, amelyet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter terjesztett be.

 

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma is erre a döntésre számított, mivel már napokkal ezelőtt tüntetést szerveztek  a budapesti Széchenyi István térre kedd délutánra.

A „Több mint Akadémia! – Kiállás a független magyar tudományért” demonstráció szervezői a Facebook-esemény alatt arról írnak, hogy nem hagyhatjuk, hogy itt és így legyen vége!

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint az MTA megcsonkítása bűn a tudomány ellen, bűn a nemzet ellen, és bűn a magyar kultúra ellen.

A parlament által megszavazott törvényjavaslat értelmében az Akadémia elveszíti kutatóintézeteit, azokat egy új alapítványba, a Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba (ELKH) csatornázzák, megszüntetve ezzel a kutatók közalkalmazotti státuszát. Ráadásul az MTA-nak önként oda kell adnia székházait és az összes vonatkozó vagyontárgyát az alapítványnak, több milliárd forint értékben.

Az MTA az Országgyűlés döntése után elsötétítette a helyesira.mta.hu oldalt, így tiltakoznak az akadémia szétszedése ellen.