hirdetés

Közokirat-hamisítás miatt – nem jogerősen – pénzbüntetésre ítélték Csák Istvánt, Terem fideszes polgármesterét, Kerekes Imre helyi jegyzőt, valamint a polgármesteri hivatal egyik dolgozóját. Az ítélet, ha jogerős is lesz, nem lesz kihatással Csák polgármesterségére, mert a bírság befizetésekor mentesül minden joghátrány alól.

csak-istvn-terem-nolA Nyírbátori Járásbíróság társtettesként elkövetett hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt az első- és másodrendű vádlottat fejenként 360 ezer forint pénzbüntetésre, míg a harmadrendű vádlottat 160 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős.
A vádlottak védői fellebbeztek, így másodfokon a Nyíregyházi Törvényszék fog eljárni az ügyben.

Az elsőrendű vádlott Csák István, Terem község fideszes polgármestere, a másodrendű Kerekes Imre teremi jegyző, a harmad rendű pedig P. Lászlóné, a polgármesteri hivatal egyik dolgozója, akik a vád szerint meghamisították a helyi képviselő-testület 2015. februári üléséről készült jegyzőkönyvet. A testület akkor úgy döntött, hogy az a képviselő, aki állandó bizottsági tag, az alapdíjon felül 10 ezer forint tiszteletdíjat kap, míg a tanácsnok 5 ezret.
Ám a polgármester és a jegyző által aláírt, P. Lászlóné által vezetett jegyzőkönyvet hamisított tartalommal továbbították a Nemzeti Jogszabálytár törvényességi felügyeletéhez, a hamis jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy a képviselőket nem illeti meg sem 10, sem 5 ezer forintos juttatás. Később azonban Csák saját magának olyan jogot kreált, amiről nem is szavaztak. A hamis jegyzőkönyvben a polgármester 500 ezer forintos rendelkezési jogot állapított meg magának a költségvetésen belüli átcsoportosításokra.
A falut 1990 óta vezető Csák István és a helyi testület viszonya azóta romlott meg, amióta a Fidesz 2014-ben elvesztette a többségét az önkormányzatban, így ő maga is így kisebbségbe került. A többségben lévő képviselők elvileg azt szavazhatnának meg, amit akarnak, de szerintük Csák törvénytelen eszközökkel folyamatosan hátráltatja a munkájukat. A képviselők fegyelmi eljárást szándékoznak indítani Csák ellen, de erről egy éve nem tudnak határozatot hozni, mert a polgármester ezt a kérdést nem teszi föl szavazásra.

(Forrás: NOL)