hirdetés

Elítélték azt a természetvédőt, aki 2011-ben megtámadta az Audi gyár bővítését, mert az környezetvédelmi területen kívánt építkezni. Zs. Ferenc a brutális ügyével, még előzetesbe is került az NNI nyomozóinak közreműködésével. Most az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék nem jogerősen három év börtönre ítélte és három évre eltiltotta a közügyektől ma Zs. Ferenc Tibort, a Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT) elnökét, vesztegetés elfogadása miatt. Igaz az MVM ex-vezérét Kocsis Istvánt, amikor is állítólag egy dandártábornokot vesztegetett meg, még meg sem gyanúsította a rendőrség.

zsák ferenc

Az ítélet indoklásában elhangzott: Zs. Ferenc Tibor a vallomásaiban többször ellentmondásba keveredett, így szavahihetősége megkérdőjelezhető.

Mint beszámoltunk róla: 2011-ben a Zs. Ferenc Tibor által vezetett TTT természetvédelmi okokra – többek között a szerintük nem megfelelő környezeti kompenzációra – hivatkozva megtámadta az Audi környezethasználati engedélyét egy új gyár építésére vonatkozóan. Az Audi képviselői 2011. tavaszán találkoztak Zs. Ferenc Tiborral és társaival, s megbeszélésük során abban maradtak, hogy ha a cég támogatja a TTT egyik projektjét, akkor a TTT visszavonja a beruházás ellen benyújtott keresetét. Az Audi színleg elfogadta az ajánlatot, de 2011. május végén feljelentést tett a zöld vezető ellen, aki több hónapot töltött előzetesben.

A per folyamán a vádlott kitartott azon álláspontja mellett, hogy őt kizárólag természetvédelmi szempontok vezérelték. Az Audi szakemberei azonban azt hangsúlyozták, hogy ők helyesen jártak el, elvégre a cég 2016. decemberi határidővel végrehajtja a kompenzációt és a kármérséklést mintegy 1,3 milliárd forint értékben.

A gyárépítésnek áldozatul esett, Natura 2000-es besorolású, 120-130 hektáros védett területről 60 ezer tő növényt, 50 ezer kétéltűt és 500 hüllőt mentettek át máshová, a védettség alól kivett ingatlanért cserébe pedig négy helyszínen összesen mintegy 600 hektáros természetvédelmi beruházást hajtottak végre.

Emlékezzünk vissza, hogy 2011-ben a győri Audi-beruházást megtámadó Tiszántúli Természetvédő Társaság (TTT) elnökének előzetes letartóztatásával és az ellene folyó „koncepciós perrel” Jávor Benedek akkor még LMP-s parlamenti képviselő nem értett egyet s szerinte a kormány egyértelmű üzenetet küld a civileknek. Anno a környezetvédelmi szakpolitikus szerette volna meglátogatnia z előzetesben lévő

TTT-elnököt Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, de erre nem kapott engedélyt a megyei főügyészségtől.Jávor akkor azt nyilatkozta, hogy megfelelően nagy gazdasági érdekek jelenléte esetén a kormányzat és az igazságszolgáltatás is aránytalan és súlyos rendelkezéseket kész meghozni, hogy bizonyos gazdasági érdekkörök útjából minden veszélyt elhárítson – fogalmazott az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke sajtótájékoztatóján. A politikus megítélése szerint veszélyes folyamat indult el azzal, hogy védhető indok nélkül helyeznek valakit előzetes letartóztatásba. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy letartóztatása előtt Zsák Ferenc együttműködött a hatóságokkal és meg sem próbált elrejtőzni vagy bárkit is megfélemlíteni.

2011-ben támadta meg a TTT a győri Audi-gyár bővítési beruházásának környezetvédelmi engedélyét. A szervezet később megállapodást kötött a német céggel, majd Zsák Ferenc kompenzációképpen más természetvédelmi területek fejlesztését kérte a német gyártól, akik ezt vesztegetési kísérletként értelmezték, és feljelentették. A TTT vezetőjét május 30-án vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés gyanújával, két napra rá viszont a Debreceni Városi Bíróság szabadlábra helyezte. Ezt az ügyészség megfellebbezte, és Zsák Ferencet június 16-án egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, amelyet október 15-ig meghosszabbítottak.

(Fotó: Sarkadi Péter, Greenfo )