hirdetés

Rengeteg háziorvos hiányzik. Sőt fogynak szó szerint a kiöregedett dokik, hiába éri meg egyre jobban körzeti dokinak lenni. Egy háziorvos az Esti Újságnak úgy jellemezte a helyzetet, hogy szinte minden hónapban mondhatni egy körzeti orvosi hely űresedik meg, mert kihalnak a dokik.
Budapest mellett Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti legsúlyosabban az orvoshiány.

A KSH adatai szerint 2018-ban 41,3 ezer betöltött és 1,7 ezer betöltetlen orvosi állás volt. Az üres álláshelyek 43%-a fővárosban volt, a tervezett állásokhoz viszonyítva az orvosi állások 5,1%-a marad betöltetlen. Mintegy 1400, jellemzően ezer főnél kisebb településen nem működött háziorvosi praxis. Magyarországon tavalyelőtt egy házi- és egy gyermekorvosra átlagosan 1607 lakos jutott, de Pest, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1700 főnél is több.
Az Esti Újságnak egy közismert háziorvos a helyzetet sokkal rosszabbnak nevezte.

Nézze, ez a szakma egyre jobban öregszik. Nincs utánpótlás sajnos és mivel szó szerint kihalunk,  ott tartunk, hogy szinte minden héten eggyel kevesebben vagyunk. Aggasztó a helyzet pedig már anyagilag is jó háziorvosnak lenni. A pénz is jó, fejleszteni, modernizálni is tudtunk, azonban, ha nem jönnek a fiatalok nagy baj lesz – mondta dr.Kiss József.

A harmadik negyedévben az egészségügy és szociális ellátás szektorban csúcsra, közel 10 ezer főre emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma.