hirdetés

Folytatódik a pécsi csetepaté a híres Zsolnay körül. A korábban még Fidesz-barát befektetőnek számító szír üzletembert már inkább a cégen kívül látnák. Így Ledina Kerámia Kft. néven céget hozott létre a pécsi közgyűlés, hogy a Zsolnay – szerintük elkerülhetetlen – felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését.

zsolnay najar

A céget hivatalos közlés szerint azért alapították, hogy fellépjenek a Zsolnay többségi tulajdonosának trükközése ellen – írja a Népszabadság, felidézve, hogy a 74,5 százalékos részesedéssel rendelkező szír Bachar Najari állítólag vitatható értékű tőkeemelést hajtott végre, ráadásul felesége cégének adta át a Zsolnay-védjegy külföldi használati jogát. Mindeközben a cég adóssága 900 millió forintra nőtt, dolgozói létszáma pedig 220-ról 150-re csökkent.

A lap szerint a napokban a Magyar Fejlesztési Bank felmondta a Zsolnay tavaly augusztusban lejárt, 413 millió forintos hitelét; ha az adós 15 napon belül nem rendezi tartozását, a pénzintézet kezdeményezi a felszámolást.