hirdetés

Jó hír a SZÉP-kártyásokank. Májusig élelmiszert is lehet vásárolni a kártyával. A döntést maga a miniszterelnök jelentette be. Szeszesitalt és dohányárút azonban nem lehet venni a kártyával majd és bizony a cégeknek is oda kell figyelnie, ha nem akarnak a dolgozóikkal kiszúrni.

 

A karácsonyfa díszítése közben megjelent az a jogszabály, amiből kiderül, hogyan lehet bolti élelmiszervásárlásra fordítani a SZÉP-kártyát. Orbán Viktor miniszterelnök a lakáshitel kamatstop után másnap jelentette be rövid Facebook-üzenetében a változást.

A részletes szabályokról megjelent kormányrendelet szerint a Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP-kártyát) csak 2022. február 1. és május 31. között lehet bolti élelmiszervásárlásra fordítani. Annak tehát, aki ki akarja használni a kedvezményt, ebben a négy hónapban a teljes éves keretet le kell vásárolnia bolti élelmiszerre.

A rendelet azt is meghatározza, mennyi is lehet ez. A munkáltatóktól a SZÉP-kártya vendéglátás alszámlájára érkező juttatás maximum évi 150 ezer forintja. A cégektől cafetériaként adott évi keretet akár ebben a négy hónapban is fel lehet használni, de ahhoz azt meg is kell kapni ennyi idő alatt. Ha ugyanis a havi utalás úgy van beállítva, hogy a kedvezményes összeget egy év alatt kapja meg a dolgozó, akkor május végéig nem érkezik akkora összeg a kártyára, amiből a 150 ezres keretet ki lehetne használni élelmiszervásárlásra. Erre év elején a cégeknek és a dolgozóknak is érdemes lesz figyelni.

A rendelet kimondja: a vendéglátás alszámlára érkező munkáltatói utalásokat lehet ebben a négy hónapban élelmiszerre költeni. A szabályok szerin jóformán minden élelmiszerre elkölthető a SZÉP-kártya, csak alkoholtartalmú italt és dohányterméket nem lehet belőle vásárolni, továbbá némileg meglepő módon sót – hívták fel a figyelmet a Bank360.hu szakértői.

A SZÉP-kártya élelmiszerre fordításának korlátja lehet az, hogy hol fogadják el a SZÉP-kártyás fizetést. Azoknak a kereskedőknek, akik eddig nem szerződtek le SZÉP-kártyára, kérdéses, hogy erre a négy hónapra érdemes-e. Így valószínűleg előnyben lesznek a nagyobb láncok, amelyek már kötöttek ilyen elfogadói szerződést, mert árulnak olyan terméket, amelyre ételként eddig is igénybe vehető volt a vendéglátás alszámlás kártya. Mindenesetre elég sok üzletláncnál lehet fizetni SZÉP-kártyával, így nem kell majd nagyon keresgélni, hogy olyan üzletet találjunk, ahol majd levásárolhatjuk élelmiszerre a SZÉP-kártya összegünket február és május vége között.

( Horváth Szabolcs)