hirdetés

Megkezdi az “elkerülhetetlennek látszó” országos demonstráció előkészítését a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezete. A VKDSZ annyira eltökélt,  hogy mindezt határozatban rögzítette a szakszervezet országos választmánya, amely majd 8500 tagjának az  érdekét képviseli. 

vkdsz

A VKDSZ választmányi értekezlete értékelte az ágazatban kialakult súlyos problémákat, amelyek megoldása már nem várhat tovább. A szakszervezet szerint alacsony az ágazati átlagkereset, több munkáltatónál pedig felfüggesztették vagy csökkentették a dolgozók béren kívüli juttatásait is. A VKDSZ vezető tisztségviselői elismerték, hogy eddig eredménytelenül tárgyaltak a bérfelzárkóztatásról, illetve az integráció miatt kialakult bérfeszültségek felszámolásáról, ezért a tagság úgy látja, hogy határozottabb fellépésre van szükség.

A VKDSZ közleményében emlékeztet arra, hogy az elmúlt 3 évben végbement strukturális átalakulás miatt a korábbi 400 vízmű helyett ma már csak 42 rendelkezik működési engedéllyel. Az integrációval együtt járó többletkiadások, az ágazatot érintő különböző adóterhek nehéz helyzetbe sodorták az üzemeltetők döntő többségét. A pénzügyi problémák miatt nincs elég forrás a szükséges karbantartásokra, fejlesztésekre, ugyanakkor az alacsony ágazati átlagkereslet nem biztosítja a felkészült szakemberek foglalkoztatását – mutatnak rá. A víziközmű-szolgáltatás területén jelenleg mintegy 20 ezer munkavállaló dolgozik, a VKDSZ-nek 8500 tagja van.