hirdetés

Az elmúlt néhány évben Szombathely az ausztriai ingázók paradicsoma lett. Egyre többen döntöttek úgy, hogy szerencsét próbálnak a határ másik oldalán, de nem adják fel teljesen az itthoni életüket. Sokan ezért Szombathelyen vagy a környékbeli településeken vásároltak ingatlant. Ők minden nap ingáznak, vagy legalább hetente hazajárnak. Ez alaposan rányomta a bélyegét a szombathelyi lakásárakra. Vajon ennek ellenére is érdemes belevágni a lakásvásárlásba itt?

 

Történelem és kultúra

Szombathely egy rendkívül gazdag kultúrával rendelkező város. A minden évben megrendezett Savaria karnevál, a rendszeres színházi előadások és a város római kori öröksége magyar és külföldi turistákat is a városba csábít. Az egyetemen színvonalas oktatás folyik. A környék igényes és a sok munkalehetőségnek köszönhetően élettel teli.

Szombathely az egyik első nagyobb város az Ausztria felől érkező ingázók útvonalán. A vonatközlekedés is kiváló. Csúcsidőben is körülbelül másfél-két óra alatt valamelyik budapesti pályaudvaron lehetünk.

Milyen eladó ingatlanok találhatók Szombathelyen?

Szombathelyen az árak az ingázás lehetősége miatt egy kicsit magasabbra kúsztak, mintha a környező településeken próbálkoznánk. Meg sem közelítik azonban a fővárosi színvonalat. A cikk megírásának idején 12 millió forintért már költözhető állapotú kislakást vásárolhattunk, 17 millió forintért pedig akár családi fészeknek is kiváló panelt kaphattunk.

Akik nem szombathelyi használt lakás vásárlásában gondolkodnak, új építésű ingatlanokat is találnak a településen. A lakóparkok építése itt is virágzó üzletág, hiszen az ausztriai ingázók miatt az ingatlanfejlesztő cégek is széles vevőkört találhatnak a városban.

A környéken számos több generációs családi ház is épült. Azok is megtalálják a számításukat, akik nagy kertet, nagy házat, akár gazdálkodásra is alkalmas területet szeretnének. Szombathely a jómódú települések közé tartozik, az épületek is jó minőségűek.

Szombathelyi lakásvásárlás, mint befektetés

Az egyetem és a munkalehetőségek közelsége miatt sokan befektetési céllal vásárolnak itt lakást. Az itteni ingatlanokat könnyű hosszabb-rövidebb távra kiadni, sőt, egy kis energiabefektetéssel a panziózásban, vidéki vendéglátásban is van fantázia: a rendezvények sokakat csábítanak városlátogatásra.

Nem csak eladó lakást találunk Szombathelyen. Sok olyan épület is szerepel a kínálatban, amely alkalmas akár csoportos szálláshelynek, vendéglátóipari egységnek is. Egy szombathelyi lakás színes lehetőségeket rejt magában – mindezt a pesti árak töredékéért kínálva.