hirdetés

Az MVM vádlott ex-vezére Kocsis István és neje nem beszél egy mukkot sem az ellenük folyó 15  milliárdos hűtlen kezelésről  és bűnszervezetről szóló büntetőperen Kaposváron. Állítólag a folyosói pletykák szerint abban reménykednek a vádlottak, köztük Mrs. Kocsis és férje, hogy az ügyészség ejti ellenük az elhíresült horvátországi szálloda ügyet, amelyet nemrég csatoltak a 15 milliárdos hűtlen kezelési ügyhöz. Mindez azért is lenne érdekes, mert épp ezen ügyben foghatóak olyan tényekkel és cselekményekkel a terheltek, amelyek bizony nem az ártatlanságukat erősítik.

 kocsis 9

Sokan nem értik még ma sem, hogy egy 15 milliárdos per vádlottjai miként úszták  meg az előzetes letartóztatást ? A kérdés jogos, hisz pár millió forintos pénzhamisítási ügybe keveredett Fideszeseket, vagy épp milliárdos ingatlan mutyi gyanús szocikat is hosszú időre szoktak vendégül látni előzetes letartóztatás formájában. Nos Kocsis István az MVM ex-vezére, az OTP felügyelőbizottságában is megfordult ex- BKV vezér és az OTP bankvezér jó barátja, ezt megúszta. Hiába, van biztos egy-két jó telefonszáma.

Nos a Kaposváron folyó büntetőperben fura egy taktikát választott a vádlott Kocsis és neje. Nem beszélnek, nem nyilatkoznak a tisztelt bíróságnak. Úgy tűnik nagyon magabiztosak annak ellenére, hogy egy 15 milliárdos bűnügy vádlottja, amelyet bűnszervezet tagjaiként követtek el, legalábbis a vádirat szerint.

A folyosói pletykák szerint az ügyben egyre több a furcsaság, és a vádlott ex-MVM vezér és felesége abban bízik, hogy ejtik ellenük a vádat. Sőt állítólag erre komoly ígéretük is van, ami több mint meglepő lenne, ha igaz lenne. Hisz pont a horvátországi kétes vodicei Hotel Bili Kamen szálloda vásárlási ügyében születhet elmarasztaló ítélet rájuk nézve , amelyben a szakértők szerint egyértelműek a terhelő bizonyítékok Kocsisékra nézve  és igen nehéz azt megmagyarázni, hogy az MVM miért a vezér nején keresztül vásárolt, bérelt  és hova tűnt a kifizetett vételár és a valós vételár közötti tetemes euro milliós különbözet.

Ráadásul az ügyészség nem igazán szokott büntetőügyekben vádat ejteni. Régebben volt egy belső szabály, hogy ilyet nem tehetnek. Persze változhatnak az idők. Így kíváncsian várjuk Kocsisék valóban kaptak-e komoly ígéretet arra nézve, hogy ejtik  ellenük a vádakat. Ha ejtve lesz a vádat, akkor az mindenkink egyértelmű üzenet lesz arra nézve, hogy a jog és a felelősségre vonás nem vonatkozik mindenkire.

Úgy tudjuk a vodicei Hotel Bili Kamen ügyet egy lichtensteini cég vezetője borította és adta át az adatokat a nyomozóknak, önként és dalolva, hogy megússzák a pénzmosási vádakat.

Az is igen érdekes fejlemény, hogy a horvátországi hotel ügyben sokat kutató és nyomozó átlátszó.hu már nem foglalkozik az üggyel pedig rengeteg új információt kaptak írásban, dokumentumokkal alátámasztva. Feltehetőleg nem volt idejük ezzel foglalatoskodni az  elmúlt jó pár hónap alatt.

Mint ismeretes a Kocsis István a volt MVM és BKV vezér 15 milliárdos hűtlen kezelése mellé csapták tavaly a fura s nehezen védhető egymilliárdos horvátországi szálloda vásárlási ügyét. Kocsisnét azaz Mrs. Kocsist pénzmosással vádolják s természetesen a bűnszervezet is a vádpontok között van. Mindez az MVM vezérének nem jó hír, mert felesége ügyének vádanyaga igen vaskos, ráadásul nehezen lehet rá bármit is mondani, nehezen lehet védekezni. Mint ismeretes ez volt az a hírhedt ügy, ahol az MVM fura mód és körülmények között bérelt egy horvátországi tengerparti hotelt. A legnagyobb baj az volt ezzel, hogy a pénzügyi tranzakcióban érintett Kocsisné és fia is. Állítólag a szálloda biznisz egy banánhéjon bukott meg. Az egyik a lichtensteini cégvezető volt.

Kocsisné védekezés arra épül, hogy nevével valakik visszaéltek. A baj csak, hogy Kocsiné nevében cég lett alapítva, ahol közjegyző is kellet, hogy tanúsítsa ki az alapító, bankszámla nyitás sem megy igazolvány és útlevél nélkül,főleg Svájcban és még hosszasan lehetne sorolni miért is fog ezen állítólagos védekezés dugába dőlni.

Még 2009-ben, egy brit vállalkozás nyilvános cégdokumentumaiból kiderült ,hogy Mrs Istvan Kocsis volt 2008-ban a valódi tulajdonosa annak a brit bejegyzésű, offshore hátterű cégnek, amely közel egymilliárd forintért egy horvátországi szállodát adott bérbe az MVM leányvállalatának.  ezt robbantotta ki az átlátszó.hu. A szövevényes sztoriból az derült ki eddig, hogy az MVM 2008. januárjában 4,3 millió eurónyi kölcsönt utalt át a NIKER nevű horvátországi leányvállalatának, hogy azt a cégcsoport dolgozói üdültetésére költse. A 25 évre kötött üzletet Kocsis és (a NIKER részéről) Varga-Sabján László ügyvezető írta alá. A leányvállalat ebből 3,5 millió eurót a brit bejegyzésű Jadran Investments Limited nevű cégnek utalt át, mert az offshore hátterű cég bérelte ki az MVM számára a vodicei Hotel Bili Kamen szállodát. A NIKER és a Jadran azonban azt követően, hogy Kocsist elküldték az MVM-től, szerződést bontott. A megállapodás szerint a bérleti díjat vissza kellett volna téríteni, de a Jadran nem fizetett.

Az ügy kipattanásakor Kocsis úgy nyilatkozott , hogy neki és a családjának semmi köze sincs az egészhez, és csak arról lehet szó, hogy gyakori név az Istvan Kocsis. Jogi lépéseket is kilátásba helyezett, „hogy tisztázzák, hogy kiről van szó, mert a névazonosság vagy a névbitorlás félreértésekre adhat okot”. Aztán mégsem lépett semmit.

Az ügyben az az Sz. András is érintett és vádlott a Kocsis család mellett, aki az FTC egyik tulajdonosa volt Kevin McCabe-el. S aki végül a Fidesz pártigazgatójának Kubatov Gábornak átadta a Fradit tokkal vonóval.