hirdetés

Kemény csata folyik a Mecsekben a Zsolnay Porcelán Manufakturáért. Pécs városa ugyanis pár napja már a Zsolnay név levédéséért küzd. Korábban pedig átcsábított több mint száz munkást. A szír tulajdonú Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tönkretétele úgy tűnik, sokba kerül a pécsi adófizetőknek, főleg, hogy munkaügyi pert nyert a Zsolnay azon munkavállalójával szemben, aki elsőként ment át a konkurens és a Pécs városa által alapított Ledina Kerámia Kft.-hez.

zsolnay_pillangoA Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megkezdte a zrt.-nél júniusban felmondott, majd a Ledina Kerámia Kft.-hez átszerződött 118 dolgozó ügyének tárgyalását. A porcelánmanufaktúra a jogellenes felmondások és kártérítés miatt indított pert a L. K.-hoz átszerződött munkavállalók ellen.

A korábban a helyi Fidesz álatal is sztárolt szír befektetőhöz tartozó Zsolnay közölte, hogy az első ítélet megállapította, hogy az érintett munkavállaló jogellenesen mondta fel munkaviszonyát, így őt a bíróság arra kötelezte, hogy a zrt.-nek kártérítést fizessen.

A Ledina Kerámia Kft. anno azt ígért a dolgozóknak, akik nem tudnak Zsolay porclánokat készíteni egyelőre, hogy a dolgozók esetleges pervesztessége esetére a kártérítéseket átvállalja a pécsi önkormányzat kötelezettségvállalása mellett. Mindez pedig sok sok pénzébe fog kerülni a pécsi adófizetőknek a jelek szerint.

Az L. K.-t a pécsi közgyűlés az idén májusban hozta létre azzal a céllal, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új céghez június elején át is szerződött a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából 130. Időközben a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. elleni felszámolási eljárást augusztus elején a Zalaegerszegi Törvényszék soron kívül megszüntette. Az L. K.-t a nyár végén nagy nehezen jegyezték csak be, s ezt követően a társaságot a pécsi önkormányzat augusztus végén eladta.