hirdetés

Nincs megállás. Ezen a héten is folytatódnak a polgári engedetlenségi akciók, a fővárosi intézmények mellett a vidéki iskolák közül is egyre többen döntenek a csendes tiltakozás mellett. Ma többek közt szombathelyi és szigetmonostori tanárok döntöttek úgy, hogy nem veszik fel a munkát.

 

Újabb fővárosi és vidéki oktatási intézmények csatlakoztak a megmozdulásokhoz. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány február 11-én rendeletbe foglalta a munkabeszüntetés új szabályait, melynek értelmében gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, az órák egy részét pedig meg is kell tartani. A pedagógusok szerint mindez az Alaptörvénnyel és az uniós joggal is szembemegy, ezért polgári engedetlenségi akciók szervezésébe kezdtek. Pontosan egy héttel ezelőtt a Kőbányai Szent László Gimnázium tanárai nyitották a sort, példájukat azóta több iskola követte.

„Számolunk azzal, hogy kirúgnak bennünket” – 48 tanár nem dolgozik egy budaörsi gimnáziumban.

Egy másik fővárosi intézményben az egyik pedagógus egymaga kezdeményezett polgári engedetlenségi akciót.

Így sokan nem hitték de a polgári engedetlenségi akciók ezen a héten is folytatódnak, hétfőn a budapesti intézmények közül a következők csatlakoztak: Leövey Klára Gimnázium, Kempelen Farkas Gimnázium, Corvin Mátyás Gimnázium, BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikum, és a Fekete István Általános Iskolában.

A fővárosiak mellett több vidéki iskola is a szerveződés mellett döntött, Szigetmonostoron a Zöldsziget Körzeti Általános Iskola, Szombathelyen a Zrínyi Ilona Általános Iskola, Dunakeszin pedig a Radnóti Miklós Gimnázium tanárainak egy része tiltakozik. Egy, a Radnótiban tanító pedagógus elmondta: csoportösszevonásokkal folyik az oktatás, a diákok nagy része bent van az iskolában.

Eközben az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium volt diákjainak szolidaritási nyilatkozatát már több mint 800-an aláírták.

„A tanár mintát jelent a diákjainak. Azok a tanárok, akik kiállnak jogaik mellett, és akár a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodva sztrájkolnak, azok megérdemlik elismerésünket, megbecsülésünket és támogatásunkat” – fogalmaznak.

Így amennyiben a kormány nem lép, nem kommunikál az érintettekkel, akkor ez a megmozdulás a választásokig is eltarthat, ami nem jó.

(cst)